Vijf bizarre mythes over ongesteldheid

Elke dag zijn wereldwijd 800 miljoen meiden en vrouwen ongesteld. Toch is het onderwerp in landen als Uganda en Nepal een groot taboe. Door eeuwenoude mythes blijven meiden thuis van school en lopen ze risico’s op infecties en zwangerschappen. Deze mythes worden – raar maar waar – in veel landen voor waarheid aangenomen.

menstruatieMythe 1: als je ongesteld bent en door de tuin loopt, dan sterven alle planten

Dit is wat meisjes in Malawi en Uganda van jongs af aan leren. Ongesteld zijn wordt gezien als een bron van ongeluk en verderf. Alle planten zouden sterven wanneer het menstruerende meisje nog maar in de buurt komt. Het gevolg daarvan is dat velen van hen elke maand een week lang binnen worden gehouden.

Mythe 2: als je ongesteld bent, ben je te vies om in huis te slapen

Meisjes in de bergen van Nepal die ongesteld zijn, mogen zeven dagen lang niet in huis slapen. Ze worden verbannen naar een afgelegen hutje, waar ze in volstrekte eenzaamheid moet verblijven. Ze voelen zich alleen en zijn bang. Want het komt voor dat verkrachters op die momenten toeslaan…Gelukkig is het binnenkort in Nepal verboden om meisjes te verbannen tijdens hun ongesteldheid.

menstruatieMythe 3: meisjes die ongesteld worden, zijn klaar om te trouwen

Meisjes worden gemiddeld rond hun twaalfde jaar ongesteld. Dat is veel te jong om te trouwen, maar daar denken ze in veel ontwikkelingslanden anders over. Ze moet trouwen zodra ze voor het eerst ongesteld is. Tijdens de huwelijksnacht moet ze seks hebben, wat een levensgevaarlijke zwangerschap als gevolg kan hebben. Het lichaam van een meisje is vaak nog niet ver genoeg ontwikkeld. De bevalling maakt haar lijf kapot of heeft zelfs een fatale afloop.

Mythe 4: kleding met menstruatiebloed kan boze geesten aantrekken

Als een meisje of vrouw in Bangladesh doorlekt tijdens haar ongesteldheid, dan moet ze zo snel mogelijk haar kleding begraven. Volgens eeuwenoud bijgeloof zouden de bebloede kledingstukken namelijk boze geesten aantrekken. Een meisje blijft dus tijdens haar ongesteldheid maar liever thuis…

Mythe 5: als je ongesteld bent mag je geen zuivel drinken of vlees eten

Onvoorstelbaar, maar in Nepal mogen duizenden meisjes die ongesteld zijn niet in aanraking komen met vlees en zuivel. Ze mogen deze voedingsmiddelen niet aanraken, maar ook niet eten! Koeien zouden stoppen met het geven van melk en zelfs dood kunnen gaan.

menstruatieDit doet Plan

Plan werkt aan de vermindering van schooluitval bij meisjes door het geven van voorlichting over menstruatie en hygiëne aan meiden en vrouwen, maar ook aan jongens en ouders. Dit gebeurt o.a. met grootse, luchtige theatervoorstellingen waarnaar het hele dorp komt kijken. Om taboes te doorbreken en de hygiëne te verbeteren, krijgen leraren en lokale gezondheidswerkers een training en zijn gezondheidsclubs opgericht om menstruatie – en alles wat daarbij hoort – bespreekbaar te maken. Plan stimuleert meisjes, jongens en sleutelfiguren in de gemeenschappen om zich in te zetten als rolmodellen en voortrekkers om veranderingen in de samenleving op gang te brengen. Daarnaast zorgt Plan voor goede sanitaire voorzieningen op scholen, met aparte wc’s voor meisjes. Tenslotte traint Plan vrouwen om uitwasbaar maandverband te verkopen en voorlichting te geven. Lees hoe dit het leven van Agnes veranderde.

Wil je meer weten over wat Plan doet op het gebied van menstruatie, water en hygiëne? Neem hier een kijkje, of:

Geef toegang tot goed maandverband cadeau