WASH: Een bloedserieuze zaak – Menstrual Hygiene Management in Uganda

Feiten over menstruatie in Uganda

  • 28 procent van de meisjes in Uganda blijft thuis van school als ze ongesteld zijn. Ze missen daardoor elke maand zo’n vier schooldagen. Opgeteld is dat al snel 20 procent van het schooljaar, een achterstand die veel meisjes uiteindelijk opbreekt: ze kunnen school niet meer bijbenen, haken voortijdig af en tekenen daarmee hun toekomst. Want zonder schoolopleiding zijn hun latere mogelijkheden voor werk en inkomsten voor altijd beperkt.
  • Meisjes gebruiken noodgedwongen bananenbladeren, oude lappen of kranten, omdat hun ouders zich geen maandverband kunnen veroorloven.
  • Gebrek aan maandverband en hygiëne leiden tot gezondheidsproblemen, zoals blaasontsteking.
  • Menstruatie is in Uganda gehuld in een web van belemmerende mythes en taboes.

Een bloedserieuze zaak in Uganda

WASHIn het kader van het project ‘Een bloedserieuze zaak – Menstrual Hygiene Management in Uganda’ geeft Plan voorlichting over menstruatie en hygiëne. In samenwerking met de lokale maandverbandproducent AFRIpads kunnen 200.000 Ugandese meisjes en vrouwen goed, goedkoop en wasbaar maandverband aanschaffen; één setje AFRIpads gaat ongeveer een jaar mee.

Werken in de AFRIpads-fabriek levert bovendien werkgelegenheid op voor jonge vrouwen en inkomsten voor vrouwen die meedoen aan spaar- en leengroepen. Deze vrouwengroepen die gezamenlijk sparen en geld lenen aan elkaar, kopen de setjes AFRIpads tegen inkoopsprijs en verkopen ze met zo’n 1000 Ugandese shilling (€0,25) winst door aan meisjes en vrouwen in hun omgeving. De spaar- en leengroepen krijgen hiervoor een marketing- en verkooptraining en een training op het gebied van hygiëne.

Om taboes te doorbreken en de hygiëne te verbeteren, krijgen leraren en lokale gezondheidswerkers bovendien een training en zijn gezondheidsclubs opgericht om menstruatie en alles wat daarbij hoort bespreekbaar te maken. Dit gebeurt ook met grootse, luchtige theatervoorstellingen waarnaar het hele dorp komt kijken. Plan werkt bovendien aan goede sanitaire voorzieningen op scholen, met aparte wc’s voor meisjes.

Zo werkt het programma op drie fronten tegelijkertijd: het verbetert de persoonlijke hygiëne en gezondheid van meisjes met de beschikbaarheid van goed maandverband, het neemt onderwijsbarrières weg waardoor meer meisjes naar school kunnen en het verbetert het inkomen van jonge vrouwen door werk in de AFRIpads-fabriek en de verkoop van maandverbandsetjes.

Feiten & cijfers

Project: Een Bloedserieuze Zaak – Menstrual Hygiene Management in Uganda
Doel: 200.000 plattelandsvrouwen en -meisjes in de Ugandese districten Tororo, Kumali en Lira bereiken met duurzaam maandverband en betere menstruatiehygiëne. Het gaat daarbij om verbetering van kennis, verandering van houding en gewoontes, het slechten van onderwijsbarrières, verbetering van de toegang tot betaalbaar en hygiënisch maandverband en het verbeteren van het gezinsinkomen.
Looptijd: 2011-2018
Budget: € 1.945.218 (inclusief bijdrage van Plan Australië)
Donoren: Postcode Loterij en legaten

Houd meisjes op school, bestel de tas