Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Naar school zonder angst

Geweld op school is in veel ontwikkelingslanden nog heel gewoon. Vooral meisjes haken daardoor voortijdig af.

Sierra Leone

Joseph is docent op een middelbare school in Sierra Leone. Ooit voerde hij zijn vak uit op de traditionele manier: met tucht in de klas en een klap als hij dat nodig vond. Dat veranderde door een training die hij volgde in het kader van Plan’s wereldwijde programma ‘Leren zonder angst’ om geweld op scholen aan te pakken.

Join The Movement

en laat zien dat je opkomt voor meisjes wereldwijd!

Ik sluit mij aan

Lijfstraf

Geweld op school is in veel ontwikkelingslanden nog heel gewoon. Lijfstraffen en seksueel misbruik maken school een onveilige plek. Vooral meisjes haken daardoor voortijdig af. Joseph vond het heel normaal om lijfstraffen te gebruiken om leerlingen bij de les te houden. “En ik vond dat meisjes meestal zelf de schuld waren van seksueel misbruik.” Door de training van Plan is Joseph gaan inzien dat angst geen goede basis is om kinderen te laten leren en dat geweld en misbruik ernstige schendingen zijn van de rechten van kinderen. Joseph moedigt andere leraren nu aan om meisjes en jongens met respect te behandelen en dat vrouwelijke leerkrachten voor meisjes belangrijk zijn.

Naar school zonder angst

Schoolclubs

Samen met het Forum for African Women Educationalists zet Plan schoolclubs op om geweld in en rond scholen uit te bannen. Joseph zit in zo’n club, die trainingen organiseert voor leerkrachten in kindvriendelijke lesmethodes en voorlichting geeft over de schadelijke gevolgen van geweld en misbruik. De club roept ook op om geweld te melden bij het schoolhoofd. Joseph: “Het maakt niet uit of het leerlingen of leerkrachten zijn die geweld gebruiken. Geweld mag niet. Punt!” De clubs werken goed. Toen een leraar een meisje zo hard sloeg dat ze geblesseerd was geraakt, rapporteerde de club het incident en het schoolhoofd ondernam actie. De leerkracht werd geschorst en kreeg een boete.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.