Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Mary kan nu huiswerk maken

In Zimbabwe is de zon net ondergegaan. Mary (12) steekt de olielamp aan om haar huiswerk te doen. Ze droomt ervan ingenieur te worden, maar huiswerk maken is niet makkelijk bij het zwakke licht van de walmende lamp die haar ogen irriteert.

Net als Mary hebben 1,6 miljard mensen wereldwijd geen elektriciteit. Ze gebruiken olielampen voor verlichting. Dat is niet alleen duur, maar ook schadelijk voor de gezondheid.

‘Little Sun’, een lamp op zonne-energie in de vorm van een bloem, brengt uitkomst. De lamp is ontworpen door een Deense ontwerper en wordt door Plan voor een symbolische vergoeding ter beschikking gesteld aan zo’n 2.000 scholieren. En Mary krijgt er ook een.

Group of schoolgirls on their way from school in Chiredzi.De Little Sun-lampjes zijn bestand tegen hoge temperaturen en geven 5 uur licht nadat ze ongeveer even lang in de zon zijn opgeladen. Door deze lampjes geven gezinnen maar liefst 90 procent minder uit aan kerosine en hebben ze van tien keer zoveel licht.
Mary kan nu veel beter haar huiswerk maken.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.