Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Een betere toekomst voor de Talibé-kinderen van Senegal

Ooit waren de Koranscholen – de daara’s – in de Senegalese steden Dakar en Louga een uitkomst. Kinderen uit de stad en de dorpen in de omtrek kregen er les, leerden een vak en vonden er onderdak. Allemaal onder de hoede van de traditionele Senegalese marabouts.
Maar het systeem dat vroeger zo goed werkte, is in verval geraakt. Erger nog: de daara’s zijn verzamelplekken geworden van wezen en straatkinderen, die door corrupte marabouts worden uitgebuit. Ze worden uit stelen gestuurd, slapen in de verkrotte, oude daara-gebouwtjes of op straat en krijgen nauwelijks zorg.

“Ik moet elke dtalibe kinderen senegalag bedelen”, vertelt Pape van 12. Mijn ouders wonen ver weg en ik mis ze heel erg. Ik wilde dat ik dit gebouw kon repareren waar we met z’n allen slapen. Ik zou het verven en het dak repareren. Soms als het koud is en regent, worden we allemaal nat.”
Maar liefst 7 procent van de Senegalese kinderen in de schoolgaande leeftijd zijn van de radar verdwenen en gaan een kansloze toekomst tegemoet in het daara-systeem. Plan neemt het op voor deze Talibé-kinderen in het Basic Education Project. In samenwerking met de marabouts werkt Plan aan goed onderwijs en betere huisvesting. Sinds de start van het project zijn 98 daara’s grondig gerenoveerd en hebben 108 Koranscholen moderne leerkrachten gekregen, goed lesmateriaal, een deugdelijke waterleiding en sanitaire voorzieningen en medische apparatuur. De kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 krijgen les in een aantal basisvakken, zoals lezen, schrijven, rekenen en Frans. Oudere kinderen leren bovendien een vak. Tot nu toe profiteren 5.000 kinderen van alle verbeteringen, maar dat worden er steeds meer. Het doel is uiteindelijk 50.000 Talibé-kinderen in de daara’s een veilig onderdak en een goede opleiding te geven.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.