Van een leven op straat naar een betere toekomst

In Bangladesh leven meer dan een miljoen kinderen op straat zonder geboortebewijs.

Overleven op straat

Bescherming - van een leven op straat naar een betere toekomstRabeya (17) uit Bangladesh verloor haar vader toen ze nog heel jong was. Haar moeder hertrouwde al snel met een man die niets moest weten van Rabeya en haar kleine zusje Shejuti. Ze werden door hem mishandeld en ontvluchtten hun thuis en belandden op straat.

Een opleiding via Plan

Rabeya en haar zusje probeerden te overleven in de sloppenwijken van de Bengalese hoofdstad Dhaka. Tot ze een plek vonden in een opvangcentrum van Plan en een lokale partner. Daar waren ze veilig. Ze ontmoetten andere kinderen, gingen naar school en kregen de zorg die ze zo lang hadden gemist. Rabeya kon via Plan een opleiding doen als schoonheidsspecialiste en werkt inmiddels in een salon in de stad. Met het geld dat ze verdient, kan ze een nieuwe toekomst opbouwen voor haar zusje en haarzelf.

Opvangcentra van Plan

201307-BGD-20Plan ondersteunt in Dhaka dertien opvangcentra, waar ongeveer 2.600 kinderen worden opgevangen. Ze krijgen er te eten en te drinken, aandacht en een luisterend oor en medische zorg als ze dat nodig hebben. Ze kunnen ook naar school en de oudere kinderen krijgen de gelegenheid een vak te leren waarmee ze in hun eigen onderhoud kunnen voorzien.

Straatkinderen

In Bangladesh leven meer dan 1,1 miljoen kinderen op straat. Veel van hen zijn bij hun geboorte niet geregistreerd. Ze hebben geen geboortebewijs en bestaan daardoor officieel niet. Ze kunnen geen aanspraak maken op hun rechten als staatsburger en omdat ze in geen enkel systeem geregistreerd staan, zijn ze extra kwetsbaar voor misbruik in bijvoorbeeld de prostitutie en kinderhandel. Plan zorgt er daarom voor dat straatkinderen alsnog een geboortebewijs krijgen.