Tanzania: Beatrice strijdt tegen meisjesbesnijdenis

Beatrice* (19) uit Tanzania werd op 13-jarige leeftijd met geweld besneden. Na een gedwongen huwelijk bleef ze achter als alleenstaande moeder zonder toekomstperspectief. Dankzij een training van Plan strijdt ze nu om andere meisjes voor deze verminking te behoeden.

Bewijsbloed

“Veel bloed; dat was alles wat ik wist over een besnijdenis. Dat bloed is belangrijk, want als je niet bent besneden kun je niet trouwen. Na haar besnijdenis moet een meisje alleen door het dorp naar huis lopen, zodat mensen de bloedvlekken in haar kleding zien. Dat is het bewijs dat het is gebeurd.

Ik wil andere meisjes een ellendig leven besparen

meisjesbesnijdenis tanzaniaGeweld

“Ik was aan de beurt toen ik dertien was. Ik was zo bang dat ik naar de kerk vluchtte en me verstopte. Ik huilde en hoopte dat iemand me zou komen redden. Na twee dagen kwam mijn broer en hij sleurde me terug naar huis. Mijn familie was onverbiddelijk, ik moest besneden worden. Sommige meisjes stribbelen niet tegen, maar ik was zo bang dat ik wel moést vechten. Uiteindelijk werd de besnijdenis op een hardhandige wijze uitgevoerd.”

Kapotte toekomstdromen

“Het veranderde mijn leven. Mijn toekomstdromen waren kapot. Ik moest volwassen worden en trouwen, op mijn dertiende. Er kwamen veel mannen naar ons huis om mij ten huwelijk te vragen. Ik weigerde. Ik wilde naar school blijven gaan en later studeren.”

“Op de middelbare school werd ik zwanger van mijn vriendje. Mijn familie dwong ons om te trouwen. Vlak na de bruiloft ging hij er vandoor. Opeens was ik alleenstaande moeder. Naar school gaan kon niet meer, want ik moest voor mijn dochter zorgen. Ik was zo verdrietig. Als ik wel naar school was blijven gaan, had mijn leven er nu heel anders uitgezien.”

Lees alles over meisjesbesnijdenissen en hoe Plan daar tegen strijdt.

meisjesbesnijdenis tanzaniaBewustwording

“Toen ik hoorde over de training van Plan over besnijdenis, kindhuwelijken en meisjesrechten wist ik meteen dat ik mee wilde doen. Dankzij deze training kan ik anderen in mijn gemeenschap bewust maken van de gevaren. Het is fijn om te kunnen spreken over wat ik heb geleerd, omdat ik niet wil dat andere meisjes hetzelfde moeten doorstaan als ik. Ik wil ze een ellendig leven besparen.”

Mijn broer ompraten

“Door de training begrijp ik beter waarom mijn broer zo agressief was. Hij voelde zich gedwongen om mij te laten besnijden, omdat hij zo een bruidsschat voor de familie kon verdienen. Hij zag meisjes als een bron van inkomsten. Sinds ik mijn familie bewust heb gemaakt van meisjesrechten is hij veranderd. Nu kan ik met hem praten. Op een gegeven moment wilde mijn broer zijn eigen dochter dwingen tot besnijdenis, net zoals hij bij mij had gedaan. Ik wist hem om te praten. Het voelt goed dat ik mijn nichtje heb kunnen beschermen.”

Lees alles over meisjesbesnijdenissen en hoe Plan daar tegen strijdt.

*Haar naam is gewijzigd om haar identiteit te beschermen.