Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Stiekem naar de dokter

Medische zorg is voor veel zwangere vrouwen en moeders nog steeds niet toegankelijk. Het is te duur, te ver weg, de middelen en deskundigheid zijn simpelweg niet voorhanden, of het is verboden. Dit laatste is de realiteit voor de leden van een Zimbabwaanse sekte.

De geheime tuin

dokterGelukkig kunnen zij hun toevlucht vinden in de geheime tuin, die in werkelijkheid functioneert als een kliniek en die is opgezet door Plan. Tussen de struiken en achter de bomen krijgen moeders en kinderen medische hulp van lokale Plan-medewerkers.

Medische zorg

Een van die moeders is Vimbai. Binnen vijf jaar verloor zij drie kinderen aan malaria, griep en mazelen, ziektes die met medicatie gemakkelijk te genezen zijn. Vimbai hoorde van de kliniek en zocht daar hulp voor haar twee nog levende kinderen. “Ik wist helemaal niet dat de ziektes waaraan mijn drie kinderen zijn overleden te genezen zijn”, vertelt ze. “Toen ik daar achter kwam, realiseerde ik me dat medische hulp zoeken de beste oplossing is voor mijn andere kinderen.”

Van groente plukken naar bescherming bieden

De tuin waarin de kliniek is gevestigd, is beschikbaar gesteld door Evans en zijn vrouw, die gezondheidsmedewerker is bij Plan. Toen ze zagen hoeveel moeders en kinderen sterven in hun dorp, stelden zij hun tuin open. Nu plukken ze geen groenten, maar beschermen en helpen ze de Zimbabwaanse vrouwen en hun kinderen. Dokter Evans: “Het zien van gezonde kinderen motiveert me om dit werk te blijven doen.”

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.