Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Rosalie was een kindsoldaat

Als kindsoldaat maakte Rosalie (16) uit de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) gruwelijke dingen mee. Nu werkt ze als naaister en droomt ze van een eigen atelier.

Dertien jaar oud was Rosalie toen rebellen haar dorp binnenvielen. Met veel geweld werd iedereen uit hun huizen verjaagd. De vader van Rosalie werd vermoord.

Centraal-Afrikaanse Republiek Militante groep

In de Centraal Afrikaanse Republiek brak in 2012 een gewelddadig conflict uit. Scholen gingen dicht en het leven stond stil voor kinderen als Rosalie. Na de moord op haar vader, sloot ze zich samen met haar broer en twee zussen aan bij een militante groep die tegen de aanvallers vocht. “Ik wilde de dood van mijn vader wreken en was ervan overtuigd dat we het juiste deden.”

Bang

Rosalie en de andere meisjes in de groep zorgden voor het eten en deden de was voor de strijders en leiders. “Ik bracht maanden door in verschillende groepen voordat we de hoofdstad Bangui bereikten. We werden niet misbruikt, daar was onze leider erg strikt op. Hij dreigde met straffen voor ieder die dat wel zou doen en iedereen was bang voor hem.”

Verlaten

In Bangui werd Rosalie gestationeerd in het huis van de leider. “De situatie verslechterde en het werd steeds moeilijker om eten te vinden. We waren ver weg van huis en ik voelde me verlaten in de hoofdstad. Bij gebrek aan geld of familie besloot ik als hulp te gaan werken bij een vrouw die beloofde me naar school te laten gaan.”

Vak leren

De vrouw onderhandelde met de groepsleider om Rosalie vrij te laten en dat lukte. Op een dag kwam Rosalie in aanraking met een organisatie die kindsoldaten uit handen van gewapende milities redt. “Zij brachten me in contact met Plan en zo kwam ik terecht in een trainingsprogramma waarin jongens en meisjes een vak leren.” Rosalie leerde naaien. “Na de training kon ik aan de slag als assistent in een kleermakerij in de buurt.”

Eigen zaakje

Rosalie wil graag meer leren over het vak en droomt ervan op een dag haar eigen zaak te openen. “Ik hoop dat ik genoeg geld kan verdienen om voor mijn moeder te zorgen. En voor mijn broer en zussen; zij hebben niet dezelfde kans gekregen als ik.”

Rust

Ze is blij dat de rust in haar leven is teruggekeerd. “Ik raad alle meisjes af om te doen wat ik heb gedaan. Militante groepen maken gebruik van onze boosheid, maar ze bieden niks. Onze toekomst ligt niet bij gewapende groepen. We moeten succes elders zoeken en geld verdienen, zodat we voor onszelf en onze families kunnen zorgen.”

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.