Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Karate maakt kwetsbare Bengalese meisjes weerbaar

Lessen zelfverdediging voor meisjes in Bangladesh zijn belangrijk zodat meisjes zich kunnen verdedigen op straat en in de sloppenwijken zodat ze minder kans lopen slachtoffer te worden van kinderhandel, ontvoering, verkrachting en verminking. Ze kunnen zo hun conditie en gezondheid verbeteren. De meisjes krijgen meer zelfvertrouwen, worden weerbaarder en leren ingaan tegen discriminatie en culturele en religieuze beperkingen, die hen vaak belemmert in hun ontwikkeling.

Spbangladesh - karateort is een vak op school, ook voor meisjes. Je ziet echter zelden meisjes aan sport doen, een examen turnen wordt bijvoorbeeld schriftelijk afgelegd door meisjes. Het zijn vooral jongens die openlijk voetbal spelen of cricket, de twee meest populaire sporten in Bangladesh. Toch doen de meisjes aan gevechtssport. Het programma is geïntegreerd in de lokale samenleving.

Op de Shah Goriballah Meisjesschool in Hatibanda, krijgen meisjes van 10 tot 14 jaar karateles. Het is een initiatief van Plan en de Bengalese karateka Kamrunnahar Shathi, die zelf les geeft. Het doel is meisjes meer zelfvertrouwen te geven, hen weerbaarder te maken en hen zelfverdedigingstechnieken te leren. Het is een revolutionair initiatief in Hatibanda, waar geweld tegen meisjes – net als elders in Bangladesh – veel voorkomt.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.