Hoe Napeu uit Thailand zichtbaar werd

De bergen van Chiang Mai, in het noorden van Thailand, vormen een thuis voor 76.000 mensen van verschillende inheemse volken. Van hen zijn er 20.000 statenloos: zij zijn onzichtbaar voor de overheid en worden niet erkend als staatsburger. En dat is een groot probleem.

Identiteitsbewijs

IdentiteitsbewijsDe 23-jarige Napeu, moeder van een tweeling en lid van de Muser-stam, weet daar alles van. Tot voor kort stond zij nergens geregistreerd en kon geen aanspraak maken op haar rechten als staatsburger. “Ik kon daardoor geen goede baan krijgen en verdiende geld met ieder karweitje dat ik kon vinden. Ook kon ik niet reizen, want ik had geen identiteitsbewijs.”

Eindelijk de Thaise nationaliteit

Gelukkig kan Napeu dit allemaal achter zich laten. Samen met 320 andere inwoners van het berggebied Chiang Mai kreeg Napeu in augustus 2014 namelijk eindelijk de Thaise nationaliteit. Dit kon gebeuren dankzij een samenwerking tussen Plan en de Thaise overheid. Napeu is dolblij met haar identiteitsbewijs. “Het heeft dan jaren geduurd, maar nu kan ik eindelijk mijn droom waarmaken en verpleegster worden!”