Dossier Meisjesbesnijdenis (FGM)

FGM. Drie letters die staan voor een wereld van pijn en verdriet. FGM betekent Female Genital Mutilation, een term die geen twijfel laat bestaan over de aard van dit traditionele gebruik: het is een verschrikkelijke verminking van het lichaam en een schending van de meest fundamentele rechten. De Verenigde Naties spreken zelfs van marteling.

meisjesbesnijdenisWereldwijd zijn ruim 200 miljoen meisjes en vrouwen slachtoffer van besnijdenis en elk jaar lopen nog eens 3 miljoen meisjes het risico om besneden te worden. Zij worstelen levenslang met de fysieke en emotionele gevolgen van de ingreep, zoals shock, chronische pijn en ontstekingen, pijn bij seks, psychische trauma’s en complicaties bij zwangerschap en bevalling. En dat allemaal omdat in de cultuur en traditie verankerd ligt dat onbesneden meisjes onrein zijn, daarom nooit zullen trouwen en daarmee veroordeeld zijn tot een leven als paria in de samenleving.

Plan zet zich al jaren in voor het uitbannen van meisjesbesnijdenis, want kinderen hebben recht op bescherming tegen alle vormen van geweld en uitbuiting.

Lees meer in het Dossier Meisjesbesnijdenis over:

Inspireer je vrienden

Steun Plan Nederland en geef deze meisjes de kans om naar school te gaan en uit te groeien tot krachtige vrouwen.

Investeer in meisjes

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes