Dossier Meisjesbesnijdenis: dit doet Plan

Plan zet zich al jaren in voor het uitbannen van meisjesbesnijdenis, want kinderen hebben recht op bescherming tegen alle vormen van geweld en uitbuiting. Dit is vastgelegd in artikel 19 van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind, dat door 193 landen is ondertekend en geratificeerd. Dit is echter nog geen garantie voor naleving van het Verdrag. Gewoonterecht en de regels van cultuur, traditie en religie gaan in veel landen nog steeds boven de officiële wetgeving. Hierdoor kunnen schadelijke praktijken als meisjesbesnijdenis blijven bestaan.

Werkwijze

meisjesbesnijdenisPlan voert projecten uit tegen meisjesbesnijdenis in onder meer Egypte, Mali, Guinee-Bissau, Ethiopië, Sudan en Kenia. In de strijd tegen meisjesbesnijdenis voert Plan lobby bij de overheid en lokale gemeenten voor wetswijziging en wetshandhaving, geeft voorlichting over de medische risico’s van meisjesbesnijdenis, werkt aan bewustwording – bijvoorbeeld bij ouders, religieuze leiders, dorpsleiders en rolmodellen- en zorgt ervoor dat de traditionele vroedvrouwen die de besnijdenis meestal uitvoeren voorlichting krijgen, maar ook een andere bron van inkomsten.

De projecten van Plan kenmerken zich door een geïntegreerde aanpak, waarin ook schadelijke praktijken als kindhuwelijken aan de kaak worden gesteld.
Plan werkt bovendien met sleutelfiguren, zoals lokale chiefs, dorpsoudsten, religieuze leiders en andere rolmodellen, die op grond van hun voorbeeldfunctie blijvende gedragsverandering kunnen stimuleren. En Plan moedigt lokale chiefs, burgemeesters en dorpsoudsten aan zich openlijk uit te spreken voor zero tolerance tegen het besnijden van meisjes en gemeenschappen officieel besnijdenisvrij te maken.

Vaste programmaonderdelen

  • Mobiliseren van sleutelfiguren als ‘agents of change’
  • Lobby voor wetgeving en de handhaving daarvan
  • Bevorderen van het zelfvertrouwen van meisjes en gelijke kansen op onderwijs
  • Het stimuleren van economische zelfstandigheden van meisjes en jonge vrouwen
  • Betrekken van mannen en jongens bij het aanpakken van genderongelijkheid
  • Inzetten van publiekscampagnes en media
  • Integratie met andere programma’s

Lees meer over de projecten van Plan tegen de besnijdenis van meisjes

Lees meer in het Dossier Meisjesbesnijdenis over:

Inspireer je vrienden

Steun Plan Nederland en geef deze meisjes de kans om naar school te gaan en uit te groeien tot krachtige vrouwen.

Investeer in meisjes

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes