Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Meisjesbesnijdenis: dit doet Plan

Plan zet zich al jaren in voor het uitbannen van meisjesbesnijdenis, want kinderen hebben recht op bescherming tegen alle vormen van geweld en uitbuiting. De projecten zijn onder meer opgezet in Egypte, Mali, Ethiopië, Sudan en Kenia.
In de strijd tegen meisjesbesnijdenis geeft Plan voorlichting over de medische risico’s van meisjesbesnijdenis. Met publiekscampagnes en voorlichtingsbijeenkomsten worden fabels en taboes de wereld uit geholpen. Besnijdenis is geen voorwaarde om respect te verdienen, moeder te worden of voor je gezin te kunnen zorgen.

meisjesbesnijdenisPlan werkt met sleutelfiguren, zoals lokale chiefs, dorpsoudsten, religieuze leiders en andere rolmodellen, die op grond van hun voorbeeldfunctie blijvende gedragsverandering kunnen stimuleren. De traditionele vroedvrouwen – die de besnijdenis meestal uitvoeren – krijgen voorlichting, maar ook een andere bron van inkomsten.
Plan moedigt lokale chiefs, burgemeesters en dorpsoudsten aan zich openlijk uit te spreken voor zero tolerance tegen het besnijden van meisjes en gemeenschappen officieel besnijdenisvrij te maken. Ten slotte voert Plan lobby bij de overheid en lokale gemeenten voor wetswijziging en wetshandhaving.

Vaste programmaonderdelen

  • Mobiliseren van sleutelfiguren als ‘agents of change’
  • Lobby voor wetgeving en de handhaving daarvan
  • Bevorderen van het zelfvertrouwen van meisjes en gelijke kansen op onderwijs
  • Het stimuleren van economische zelfstandigheden van meisjes en jonge vrouwen
  • Betrekken van mannen en jongens bij het aanpakken van genderongelijkheid
  • Inzetten van publiekscampagnes en media
  • Integratie met andere programma’s

Lees meer over de projecten van Plan tegen de besnijdenis van meisjes:

Lees meer over meisjesbesnijdenis:

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.