Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Kindhuwelijken: dit doet Plan

Plan steunt meisjes en geeft voorlichting aan ouders, meisjes en jongens, leerkrachten, dorpshoofden en lokale organisaties over de schade van kindhuwelijken, het belang van onderwijs voor meisjes en het respecteren van de rechten van meisjes.
Plan zet zich wereldwijd in voor een betere kwaliteit van het onderwijs en een schoolopleiding van minimaal negen jaar voor alle kinderen. Want onderwijs maakt meisjes bewust van hun rechten en vergroot hun kans op het vinden van werk waarmee ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Met signaleringssystemen spoort Plan meisjes op die ineens wegblijven van school. In Bangladesh bijvoorbeeld, zijn groepen jongeren getraind als wedding busters. Wanneer uithuwelijking van een jong meisje dreigt, komen zij onder begeleiding van Plan in actie om de ouders ertoe te bewegen van het huwelijk af te zien.

kindhuwelijken

Daarnaast zorgt Plan ervoor dat meisjes een geboortebewijs krijgen. Daarmee kunnen zij aanspraak maken op hun rechten als staatsburger en hun recht op bescherming. Met een geboortebewijs is tevens de leeftijd van het meisje bekend.
Tenslotte lobbyt Plan voor betere wetgeving op de minimale huwelijksleeftijd en handhaving van deze wetten.

Lees meer over de projecten van Plan tegen kindhuwelijken

Lees meer over kindhuwelijken:

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.