Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Aisha ontsnapte aan een gedwongen huwelijk

In veel vluchtelingenkampen worden dochters gezien als middel om uit de ellende te komen. Ze worden uitgehuwelijkt in ruil voor geld. Aisha werd door haar vader verkocht maar kreeg met hulp van Plan haar onafhankelijkheid terug.

Financiële problemen

Aisha (15) vluchtte met haar familie voor het geweld in Nigeria en kwam in het vluchtelingenkamp Minawao in Kameroen terecht. Om uit de financiële problemen te komen, regelde haar vader een huwelijk in ruil voor geld. “Mijn moeder huilde. Ik vroeg wat er aan de hand was”, zegt Aisha. “Ze nam me in haar armen en zei: ‘je zult snel bij ons weg gaan’.”
Aisha, Kameroen

Verkocht met een handdruk

De vader van Aisha nam een som geld in ontvangst en schudde de hand van de kopende partij. Daarmee was het huwelijk bezegeld. Voor Aisha’s moeder was dit een pijnlijke ervaring. “Ik trouwde zelf toen ik 12 jaar oud was, en kreeg al snel mijn eerste kind. Uiteindelijk verloor ik mijn baby. Ik heb daar zo veel pijn van gehad. Ik wil niet dat mijn dochter hetzelfde moet meemaken als ik.”

Beroepsopleiding

Aisha en haar moeder stapten naar de politie die nauw samenwerkt met Plan bij de bescherming van kinderen. Het huwelijk werd alsnog afgeblazen. Uiteindelijk stemde Aisha’s vader ermee in om haar in te schrijven voor beroepsonderwijs.

Aisha, KameroenSuccesvolle interventies

Nu leert Aisha naaien. “Ik kan blouses, rokken en mooie jurken maken. Ik ben heel blij met dit werk. Ik ga pas trouwen als ik financieel onafhankelijk ben en voor mijn gezin kan zorgen.” Aisha is niet de enige die werd gered. Dankzij succesvolle interventies werden al zeven kindhuwelijken in dit vluchtelingenkamp voorkomen.

Bewustwordingscampagnes

In crisissituaties lopen meisjes meer kans om uitgehuwelijkt te worden. Dat is zeker het geval in het enorme vluchtelingenkamp Minawao. Plan doet er alles aan om kindhuwelijken in dit kamp met 57.000 bewoners te voorkomen. Om meisjes als Aisha te beschermen worden er bewustwordingscampagnes georganiseerd. Families worden gewezen op de negatieve effecten van kindhuwelijken en meisjes leren zelf belangrijke beslissingen te nemen over hun seksuele gezondheid en welzijn. Families waarin al een kindhuwelijk is voltrokken, krijgen hulp bij het vinden van een oplossing.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.