Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

5 redenen waarom een geboortebewijs héél belangrijk is

Jaarlijks worden 51 miljoen baby’s niet geregistreerd bij hun geboorte en hebben dus geen geboortebewijs. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Plan. Maar hoe erg is dat? 

Vijf redenen waarom een geboortebewijs héél belangrijk is.

1. Naar de dokter of het ziekenhuis

Elk jaar sterven miljoenen jonge kinderen onnodig aan ziektes, die met een inenting, medicijnen of medische zorg helemaal niet dodelijk hoeven zijn. Kinderen zonder geboortebewijs kunnen vaak niet naar de dokter of het ziekenhuis. Of hun ouders moeten veel meer betalen voor medische zorg en medicijnen.

Geboortebewijs2. Naar school

Zonder geboortebewijs kunnen kinderen vaak niet naar school. Ze staan nergens geregistreerd en hebben dus ook niet de papieren die nodig zijn voor toelating op een openbare school.

3. Bescherming

Kinderen zonder geboortebewijs bestaan officieel niet. Ze staan in geen enkel overheidsregister. Voor politie en justitie is het daardoor bijna onmogelijk deze kinderen te beschermen tegen misbruik, uitbuiting en andere misdaden. Een geboortebewijs zorgt ervoor dat een kind geregistreerd is als staatsburger. Daarmee kunnen ze aanspraak maken op hun rechten. Ook op het recht op bescherming.

4. Recht op een erfenis

Om van hun ouders te kunnen erven, moeten kinderen aantonen dat zij de wettige erfgenamen zijn. Ongeregistreerde kinderen kunnen dat niet.

Geboortebewijs5. Bewijs van je bestaan

Veel kinderen raken hun ouders kwijt als mensen massaal op de vlucht slaan of in de chaos na een ramp. Van ongeregistreerde kinderen, die geen identiteitsbewijs hebben, is het bijna onmogelijk ouders of andere familieleden op te sporen. Bovendien kunnen ze gemakkelijk verdwijnen als ze worden ontvoerd door mensenhandelaren. Kinderen met een geboortebewijs lopen veel minder risico’s. In de meeste gevallen worden hun ouders snel teruggevonden en kunnen de kinderen naar hen terug.

Geef een geboortebewijs cadeau

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.