Tien manieren waarop Plan tegen kindhuwelijken strijdt

Elke twee seconden wordt ergens ter wereld een meisje gedwongen om te trouwen. Het effect is desastreus. Ongeschoold, geïsoleerd, mishandeld en veel te vroeg zwanger; kindhuwelijken beroven meisjes van hun jeugd én hun toekomst. Ontdek de tien manieren waarop Plan hier tegen strijdt én steun biedt aan meisjes die uit een gedwongen huwelijk zijn ontsnapt.

1. Gezinnen uit de armoede trekken

Een uitgehuwelijkte dochter betekent een mond minder te voeden. Armoede is de belangrijkste oorzaak van kindhuwelijken. Plan helpt met opleidingen, spaargroepen en steun bij het opstarten van bedrijfjes. Verlaten kindbruidje Latifa (15) uit Tanzania leefde met haar baby op straat. Nu is ze lid van een spaar- en leengroep van Plan. Ze verkoopt kleding op de markt en is vastbesloten haar dochter wel een goed leven geven.

Lees meer over Latifa

kindhuwelijken tanzania latifa

2. Toekomstperspectief bieden door onderwijs

Onderwijs geeft meisjes een beter toekomstperspectief en maakt ze bewust van hun rechten. Plan zorgt dat meisjes gratis naar school kunnen. Aicha uit Burkina Faso wist te ontsnappen aan een gedwongen huwelijk. Ze vluchtte naar een opvangcentrum van Plan. Daar volgde ze een opleiding tot zeepmaakster, zodat ze in haar eigen onderhoud kan voorzien.

Lees meer over Aicha

3. De gevaren duidelijk maken

Met life-skills trainingen en bewustwordingscampagnes wijst Plan ouders, jongeren en leerkrachten op de gevaren van het kindhuwelijk. Maar ook met cultuur. Een theaterstuk over kindhuwelijken was een hit in Zimbabwe. 75.000 mensen zagen de voorstelling.

4. Dorpshoofden strijden mee

Gemeenschappen moeten zelf nee zeggen tegen kindhuwelijken. Geen betere manier om dit voor elkaar te krijgen dan via gerespecteerde traditionele leiders. Daarom betrekt Plan dorpshoofden bij programma’s tegen kindhuwelijken. Een prachtig voorbeeld is Theresa, dorpshoofd in Malawi. Ze staat bekend als de child marriage terminator omdat ze – geïnspireerd door Plan – al 1500 kindhuwelijken tegenhield.

Lees meer over Theresa

kindhuwelijken radha wedding buster5. Signaleren en beschermen

Op scholen worden signaleringssystemen opgezet. Als een meisje niet meer op school verschijnt, kan dat een teken zijn dat er een huwelijk op stapel staat. Ook zijn er opvanghuizen voor meisjes in de gevarenzone. Daar zijn ze veilig, gaan ze naar school en kunnen ze niet worden uitgehuwelijkt. In Bangladesh worden groepen jongeren getraind als wedding busters. Bij een dreigende uithuwelijking proberen zij ouders op andere gedachten te brengen.

6. 24/7 gratis hulp

In verschillende landen introduceerde Plan de kindertelefoon. Bij dit telefonisch luistercentrum kunnen kinderen en jongeren dag en nacht terecht. Via de gratis hulplijn werden al duizenden kindhuwelijken gesignaleerd.

kindhuwelijken malawi lobbyisten7. Op de barricaden

Plan lobbyt voor wetten om de minimale trouwleeftijd te verhogen naar 18 jaar. In Zimbabwe, Zambia, Malawi, Mozambique en Tanzania is de 18+-campagne een groot succes. Een samenwerkingsverband van parlementariërs uit vijftien landen in Zuidelijk Afrika, nam in 2016 een modelwet aan om kindhuwelijken uit te bannen. Malawi zette onlangs een historische stap naar het volledig uitbannen kindhuwelijken.

Lees meer over deze historische stap voor kindhuwelijken in Malawi

8. Iedereen een geboortebewijs

Zonder een geboortebewijs kunnen meisjes niet bewijzen dat ze te jong zijn om te trouwen. In India zorgt Plan ervoor dat meisjes dat cruciale document krijgen. Heel praktisch: door met mobiele registratiekantoren dorpen af te gaan. Leuk weetje: via Plan kun je een geboortebewijs cadeau geven.

kindhuwelijken malawi hilda9. Lotgenoten als steunpilaar

Plan biedt ook psychologische steun aan meisjes die na een mislukt huwelijk aan hun lot worden overgelaten. De 16-jarige Hilda uit Malawi werd door een jongerengroep bijgestaan om uit haar huwelijk te stappen. Nu redt zij zelf andere meisjes die uitgehuwelijkt dreigen te worden.

Lees meer over Hilda

10. Meisjes kracht geven

De meeste minderjarige bruiden moeten van school af. Hun kans op financiële zelfstandigheid minimaliseert daarmee. Plan helpt met beroepsopleidingen en microkredieten. Het voormalige kindbruidje Asmaou uit Niger zette met steun van Plan een naaiatelier op. Nu geeft ze naailes en goede raad aan twintig ongeschoolde meisjes.

Lees meer over Asmaou

Laat zien dat je opkomt voor meisjes wereldwijd!

Join The Movement

Sluit je aan!