Typografie

Lettertype

Voor de huisstijl van Plan Nederland is een uniek Plan-font (lettertype) ontwikkeld: Plan. Dit font is eigendom van Plan en gebruiken we in alle uitingen van Plan Nederland met als doel: eenheid en goed leesbare teksten. Minimale fontgrootte voor platte tekst is 9 punten.
Het Plan-font is beschikbaar als:

  • Roman (de basisletter) – voor platte teksten (de ‘gewone’ tekst).
  • Bold (vet) – voor kleine koppen en tussenkoppen in langere teksten;

Museo

Museo wordt gebruikt voor grote koppen, inleidingen en teksten die extra benadrukt moeten worden, zoals teksten op posters of op de voorkant van een document.
Museo gebruiken we in verschillende zwaartes:

  • Museo 300 en Museo 300 italic.
  • Museo 500 en Museo 500 italic.
  • Museo 700 en Museo 700 italic.

Waarom het Museo-font met het Plan-font?

Museo sluit mooi aan bij de doelgroep van Plan, het is vrouwelijk, rond en speels. Zo wordt ook de link met kinderen gemaakt. De schreef maakt het krachtig en actief. Door de ronde vormen verliest het lettertype haar vriendelijkheid niet. Plan is schreefloos, smaller en daardoor zeer efficiënt in gebruik.

Verdana

Op plekken waar het Plan-font en Museo-font niet beschikbaar zijn (online teksten, mail en op thuiscomputers), gebruiken we altijd Verdana.

Koppen en titels

Voor koppen en titels gebruiken we altijd Museo. De grootte en de dikte van de koppen en titels mag variëren, afhankelijk van de achtergrond, het soort document en de doelgroep. Op de omslag van documenten mag de tekst over de paginagrote foto heen worden geplaatst. Om de tekst beter leesbaar te maken, kan gekozen worden voor het gebruik van een roze balk onder de tekst.
Aan de binnenkant van documenten (bijvoorbeeld bij folders) plaatsen we nooit tekst over beeld. Bij voorkeur gebruiken we een witte achtergrond. Lange teksten mogen alleen zwart op wit worden gebruikt.

Wanneer roze, zwarte en witte tekst?

Om het verschil te benadrukken tussen platte tekst en korte tekst (bijvoorbeeld tekst in een kader of quotes), mogen deze in het roze gebruikt worden (tot max. 200 woorden).

sluiten