Zuid-Sudan: alleenstaande kinderen kwetsbaar voor misbruik en uitbuiting

Door Issa Kipera, directeur a.i. van Plan in Zuid-Sudan

De veiligheidssituatie in Zuid-Sudan is sinds begin juli in snel tempo verslechterd. In de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba laaide toen het geweld weer op tussen de troepen van president Salva Kiir en de milities van voormalig vicepresident Riek Machar. Sindsdien
wordt in het hele land weer gevochten.

Op de vlucht in Zuid-SudanDe UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, schatten dat 100.000 Zuid-Sudanezen sinds juli naar Uganda zijn gevlucht. Binnen de Zuid-Sudanese grenzen zijn minstens 1,6 miljoen mensen op de vlucht. Zo’n 170.000 van hen hebben hun toevlucht gezocht tot de compounds van VN-kantoren; honderdduizenden andere vluchtelingen houden zich schuil in de bush. Ze durven niet naar huis uit angst voor aanvallen.

Geweld en terreur

In Juba houdt een staakt het vuren nog stand, maar uit de rest van het land komen iedere dag meldingen van geweld en terreur. In Yei bijvoorbeeld, waar Plan programma’s uitvoert, hebben lokale milities alle belangrijke wegen afgegrendeld. We moesten daardoor onze activiteiten opschorten, want we kunnen het gebied niet meer in. In de provincies Lakese, Jonglei, Torit en Kapeota kunnen we ons voedselprogramma nog uitvoeren, maar veiligheid wordt een steeds grotere probleem.

Alleenstraande kinderen in Zuid-SudanMinstens 10.000

Door het oorlogsgeweld kampen duizenden families met honger en ondervoeding. En we horen ook steeds vaker de verhalen van vrouwen die zijn verkracht.
We maken ons grote zorgen, ook omdat we geen idee hebben hoeveel mensen in nood zijn. Door de toegenomen dreiging kunnen humanitaire organisaties als Plan namelijk niet naar de regio’s waar de situatie het ergst is. De grootste zorgen maken we ons om alleenstaande kinderen. Dat moeten er minstens 10.000 zijn, maar precies weten we het dus niet. In Juba zien we ze op straat, in steeds grotere groepen. En als dat in Juba zo is, zal het elders in Zuid-Sudan niet anders zijn.

Alleenstaande kinderen in Zuid-SudanAlleenstaande kinderen beschermen

De meeste straatkinderen zijn wees; hun ouders zijn vermoord of bezweken aan honger en ziekte. Andere kinderen zijn tijdens hun vlucht gescheiden geraakt van hun familie.
Maar wat de reden ook is dat steeds meer kinderen alleen zijn, ze zijn allemaal heel kwetsbaar. Ze leven op straat en staan bloot aan misbruik en uitbuiting. Ze kunnen vaak niet aan eten komen en overleven op voedselrestjes in het vuilnis. De meisjes lopen groot risico op verkrachting, de jongens dreigen te worden ingelijfd bij bendes en milities. We mogen dat niet laten gebeuren! Als Plan roepen we alle hulporganisaties op om alleenstaande kinderen met z’n allen te beschermen. De kinderen hebben voedsel nodig, medische zorg, een plek om te slapen en zich te wassen, hulp bij het verwerken van hun vaak verschrikkelijke ervaringen en kindvriendelijke ruimtes waar ze zich veilig kunnen voelen.

Vrede

Bescherming en onderwijs. Voor de kinderen in Zuid-Sudan is dat nu belangrijker dan ooit. De oorlog maakt het moeilijk om ze te geven wat ze zo nodig hebben, maar we moeten het blijven proberen. Tot het eindelijk vrede is. Want in de jongste staat van de wereld is vrede voor de kinderen het allerbelangrijkste.