Wie denkt er aan wc’s na een ramp?

9 januari 2013

Door Edgar Viterbo

Stormwind, stortregen, enorme overstromingen, aardverschuivingen, dood…

Orkaan Bopha richtte begin december onvoorstelbare vernielingen aan in de kuststeden Boston, Cateel en Bagango op het Filipijnse eiland Mindanao. Ontelbare huizen stortten in, elektriciteitsmasten werden uit de grond gerukt, bananenbomen en kokospalmen knakten als tandenstokers en alle communicatie stokte. In een paar uur waren drie gemeenten gereduceerd tot een verschrikkelijke berg puin. En het ergste van alles: overal doden.

Geen Hollywoodproductie

201212-PHL-73Als ik er niet zelf had gestaan, zou ik me in een scene wanen van een film over het einde van de wereld. Maar dit is geen Hollywoodproductie. Dit is Mindanao en dit is echt.

Gelukkig waren we bij Plan voorbereid. Al onze mensen stonden klaar om in actie te komen nadat Bopha voorbij was geraasd. We konden dus meteen aan het werk, onder andere met het distribueren van drinkwater en hygiënekits. Want gebrek aan schoon water en slechte hygiëne behoren tot de grootste gevaren na een ramp. Maar wie denkt er in zo’n situatie aan wc’s?

E-colibacterie

De meeste waterleidingen zijn zo beschadigd, dat mensen voor hun water afhankelijk zijn van de paar handpompen die er nog zijn. Hier en daar – open en bloot, temidden van het puin – staan toiletpotten nog overeind, maar er is bijna niemand die ze gebruikt door het totale gebrek aan privacy. Het ontbreken van sanitaire voorzieningen is meteen merkbaar. Uit een test van een aantal watermonsters blijkt dat ze een hoog gehalte van de e-colibacterie bevatten en daar worden mensen ziek van.

201212-PHL-84Vooral in de opvangkampen in Compostela Valley was de situatie nijpend. De lokale overheid zorgt hier voor drinkwater en hygiënekits, maar er waren niet genoeg wc’s. Steeds meer mensen kregen diarree en veel vrouwen en meisjes hadden geen ondergoed en geen maandverband.

Praten over wc’s

We zijn blij dat Plan ook hier de helpende hand kan reiken. In samenwerking met het lokale departement voor gezondheidszorg distribueren we hygiënekits (waar ook maandverband in zit) en kits voor moeders met jonge baby’s. Bovendien geven we voorlichting om mensen te  stimuleren hun handen te wassen. Voor de leek klinkt dat misschien triviaal, maar het is essentieel om de uitbraak van ziektes te voorkomen. Want gezond en schoon leven kan en moet, juist na een ramp!

Edgar Viterbo
Water- en sanitatiespecialist Plan Filipijnen

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind