Bedankt!

19 september 2012

Sharon 250 cropppedSharon Roose – specialist water, sanitatie en hygiëne bij Plan Nederland – schrijft vandaag een blog speciaal voor Wereld Toilet Dag.

Het is vandaag Wereld Toilet Dag! Misschien iets om eens even bij stil te staan, want waarom moet daar eigenlijk een speciale dag voor bestaan?

Misschien wel vanwege het feit dat er nog steeds 2,5 miljard mensen op deze wereld zijn die geen toegang hebben tot goede sanitaire voorzieningen. Dat betekent dat 1 op de 3 mensen geen toegang heeft tot een toilet! Voor veel mensen in ontwikkelingslanden is wildplassen, en ook wildpoepen, dus de normaalste zaak van de wereld, dit terwijl dat in Nederland toch een aardige boete oplevert.

kamertje2Plan Nederland pakt het grote sanitatie-probleem aan via een speciaal ontwikkelde methode. Bewoners van een dorp worden zich bij deze aanpak bewust van de gezondheidsgevaren van poepen in het openbaar, leren elkaar aanspreken op onhygiënisch gedrag en gaan dan gezamenlijk over tot het bouwen van toiletten.

Als adviseur water, sanitatie en hygiëne kom ik dan ook graag bij de mensen thuis. Zelfs bij mijn vrienden sta ik bekend als professioneel “toiletbezoeker”. Die denken dat ik, op reis voor mijn werk, hele dagen met m’n kop in de plee hang (wat deels natuurlijk ook waar is).

kamertje 2Maar ik zie gelukkig ook dat er aardig wat toiletten gebouwd worden, in alle soorten en maten. In Ghana zijn gedeelde toiletten heel gewoon, lekker met zijn allen naast elkaar de grote boodschap doen. In Sierra Leone zag ik juist mensen vol trots hun eigen latrine bouwen van hout en steen, met muurschilderingen. In Niger zijn de grondstoffen schaars, waardoor latrines daar vaak van stoffige takken zijn gemaakt en in Ethiopië ruiken ze juist weer naar verse dennenboom. In Zambia had een ouder echtpaar met klei hun toilet weer wat meer verhoogd, zodat ze niet zo hoefden te bukken. Op scholen in veel landen worden aparte toiletten gebouwd voor jongens en meisjes en zijn deze kindvriendelijk ontworpen.

Niets zo interessant als de plee, het privaat, het kleinste kamertje, de wc, de poepdoos…… Ik kan nog uren doorgaan! En dat doe ik ook, tot dat het kleinste kamertje voor iedereen de normaalste zaak van de wereld is.

 

 

 

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind