Wereld Aids Dag

1 december 2012

Jet Bastiani, onze genderspecialist, schrijft losse blogs over haar werk. In Nederland of op veldreis. Dit keer over Wereld Aids Dag

Jet-2

Door Jet

Het is vandaag Wereld Aids Dag. Een belangrijke dag, waarbij de hele Plan-organisatie stilstaat en waarbij ik me als adviseur gezondheid en gender heel betrokken voel. De strijd tegen HIV en aids heeft immers óók alles te maken met onze strijd voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. Want de consequenties van de aids-epidemie komen vooral voor hun rekening. Zij dragen als eerste zorg voor de zieken in de familie. En op de kosten voor meisjes – zoals schoolgeld – wordt als eerste bezuinigd als aids een gezin treft en de inkomsten omlaag gaan en de medische kosten omhoog.

Maar daar blijft het niet bij. Meisjes en jonge vrouwen lopen een grotere kans op HIV-besmetting dan jonge mannen. Ik las vandaag in een Zambiaanse krant dat in 2011 van iedere drie nieuw geinfecteerde mensen er twee meisje zijn. Alleen al in zuidelijk Afrika is tweederde van alle nieuwe HIV-slachtoffers van 15 tot 19 een vrouw! Een dramatisch gegeven dat in de kaart wordt gespeeld door tradities, aannames en de achtergestelde positie van meisjes. In veel landen zijn mannen er bijvoorbeeld van overtuigd dat ze van aids zullen genezen als ze seks hebben met een maagd. En voor een jong meisje dat is uitgehuwelijkt aan een oudere man is het ondenkbaar dat ze van hem kan eisen dat hij een condoom gebruikt, ook al weet ze dat hij aids heeft.

1 (1)Afbeelding rechts: een metalen standbeeld in Zambia, ongeveer 10 meter hoog, gemaakt van oude bedden van aids patienten en ander metaal, wat aanduidt hoe je aansterkt als je ARV (medicijn) gebruikt.

Het zijn maar een paar voorbeelden die duidelijk maken hoe belangrijk het blijft om te werken aan voorlichting en bewustwording, aan het verbeteren van de kennis over HIV en aids en om het taboe rond deze ziekte te doorbreken. En dat is precies wat we bij Plan doen, als eerste stap in onze strijd tegen de epidemie. Want als aids bespreekbaar wordt, durven mensen zich te laten testen. Als de feiten op een rijtje staan, verdwijnen de fabels en kunnen mensen, gesteund door Plan, maatregelen treffen om zichzelf te beschermen. Dan kunnen we meters maken en voorkomen dat zwangere vrouwen met aids hun kind besmetten, dan kunnen we met medicatie en opvang levens redden en kunnen we opkomen voor kinderen die hun ouders aan aids hebben verloren.

2In 2011 stierven wereldwijd 1.7 miljoen mensen als direct of indirect gevolg van aids. Dat zijn er 24 procent minder dan in 2005, dus we boeken vooruitgang. Maar het zijn er nog steeds veel en veel teveel! Daarbij mogen we ook niet vergeten dat voor ieder individu dat begint met aidsremmers er twee mensen bij komen die besmet zijn met HIV.

Er is dus nog heel veel te doen, voor ons bij Plan en voor alle andere organisaties die vechten tegen aids. Het is goed om daar op Wereld Aids Dag even bij stil te staan. Ik doe dat in elk geval doen, en u hopelijk ook.

Jet Bastiani Genderspecialist Plan Nederland

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind