Waterfilters voor veilig drinkwater

11 februari 2014

‘Ik verzamel elke dag plastic, dat is mijn werk. Daarom weet ik wat de prijs van plastic is.
Leg mij dus maar eens uit waarom deze plastic waterfilter 900 rupee moet kosten!’ Een jong Indiaas meisje houdt de waterfilter vast en legt vastberaden uit dat de container van de waterfilter is gemaakt van plastic dat geen weekmakers bevat en daarom veilig is om water in op te slaan. Het heeft ook een keurmerk en is dus in z’n geheel niet te vergelijken met het plastic dat meneer elke dag verzamelt op de vuilnisbelt.

Waterfilters voor veilig drinkwaterZe weet dat 900 rupee veel geld is voor deze meneer, maar dat de filter ervoor kan zorgen dat hijzelf en zijn gezin niet meer ziek worden van vervuild drinkwater. Zo zal hij meer tijd hebben om geld te verdienen en zal hij minder kosten maken voor medicijnen. Bovendien is het veel duurder om schoon drinkwater elke keer los te kopen, dan nu eenmalig de waterfilter aan te schaffen. Hij kan zichzelf hiermee veel geld besparen.
Systematisch benoemd het meisje alle voordelen van de waterfilter die ze net geleerd heeft in de training. De man waarmee ze dit rollenspel speelt, roept enthousdiast: ‘Verkocht! Deze filter wil ik hebben!’  Het meisje glundert vol trots.

Dit is de tweede dag van mijn bezoek aan ons drinkwaterproject in New Delhi, India, en ik neem deel aan een opfristraining van lokale ondernemers die in dit project de waterfilters gaan verkopen.

Echt nodig

Plan Nederland is een jaar geleden met dit project begonnen, samen met Basic Water Needs (BWN), een Nederlands bedrijf dat betaalbare waterfilters en conserveringstechnieken ontwikkelt en verkoopt aan huishoudens met een laag inkomen in ontwikkelingslanden. Het project wordt uitgevoerd in drie wijken in New Delhi. Plan geeft de voorlichting over de noodzaak van veilig drinkwater en goede hygiëne en ondersteunt de 45 ondernemers om zich te organiseren in Self Help Groups (SHG). Dit is de tweede keer dat BWN de ondernemers een training geeft hoe ze de filters kunnen verkopen. Het enthousiasme van de deelnemers spat eraf. Ze hebben er allemaal enorm veel zin in.  Niet alleen omdat ze er zelf geld mee kunnen verdienen, maar ook omdat ze weten dat de mensen in hun buurt de filter ook echt nodig hebben. Zelf krijgen ze een gratis filter om thuis te gebruiken en zo te wennen aan het product. Ze kunnen niet wachten om de filter te gaan gebruiken.

Betaalbare waterfilters voor thuis

Samenwerken met een commercieel bedrijf is relatief nieuw voor Plan en we moeten er nog wel aan wennen. Maar als ik deze ondernemers zie, geloof ik echt dat het de beste manier is. De vrouwen die meedoen aan de training zullen de filters niet alleen gaan verkopen, maar de mensen in hun wijk ook voorlichting gaan geven over de noodzaak van schoon drinkwater. Zo zorgen ze ervoor dat mensen, ook na afloop van dit project, toegang hebben tot betaalbare waterfilters voor thuis, die ervoor zorgen dat zijzelf en hun hele gezin gezonder worden en blijven. En dat is noodzakelijk, om energie te hebben om naar school te gaan, te werken en om een bestaan op te bouwen.

Het voelt goed dat Plan en BWN deze vrouwen kunnen ondersteunen in deze beangrijke rol. Ik kijk ernaar uit om ook na het einde van dit project een blijvende impact te zien.

Mascha Singeling
Adviseur Water, Sanitatie en Hygiëne bij Plan Nederland

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind