Water is een vrouwenzaak in Musingini

19 september 2013

Door Jan Ormel, hoofd communicatie Plan Nederland

Water, dat is een vrouwenzaak, zegt Peter Munyasya, voorzitter van het watercomité in Musingini, 60 kilometer buiten de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Dat is nu eenmaal zo in Kenia. Waarom hij dan voorzitter is geworden en niet een van de vrouwen in het comité? Omdat hij als man graag een bijdrage levert aan de verstrekking van schoon water in de regio.

De watercomités die de uitgifte regelen, bestaan voor tweederde uit vrouwen. Dat is sinds enkele jaren overheidsvoorschrift, omdat schoon water binnen handbereik nu eenmaal van grote invloed is op het leven van meisjes en vrouwen, veel meer dan op dat van mannen. Meisjes en vrouwen zijn de waterhalers. Degenen die het vooral gebruiken voor maaltijden en de verzorging van kinderen. Zij zijn dus ook degenen die er verreweg de meeste last van hebben als er geen schoon water in de buurt is.

Water tanken met je mobiele telefoon

waterproject-musinginiDe Musingini Borehole is er gekomen op initiatief van Plan. Het water in de put wordt opgepompt met behulp van zonne-energie. Tegen betaling van een klein bedrag kunnen de vrouwen het afnemen bij zogeheten waterkiosken. Dat gaat door middel van een storting met de mobiele telefoon. Het geld komt op een digitale sleutel te staan, waarmee kan worden getankt. Op deze manier kunnen kosten worden bespaard en is corruptie onmogelijk gemaakt. “Bij waterkiosken verdwijnt nogal eens geld”, vertelt Michael die het project begeleidt namens Plan Kenia. “Dat is nu onmogelijk geworden. Het telefoonsysteem werkt perfect. Een bankrekening heeft lang niet iedereen, maar een account op de mobiele telefoon wel. Daarop stort je geld en kun je geld overmaken”. Toch een soort bankrekening, dus. De banken zijn er niet blij mee, maar de regering heeft besloten dat dit systeem in stand blijft. Zo werkt dat in Kenia.

20 kubieke meter

waterproject-musingini2Schoon water in de buurt heeft het leven van de mensen in het gebied veranderd. Michael: “De bestaande bronnen waren vervuild en ver weg. Veel kinderen werden ziek van dat water.” Voor de Musingini Borehole is 110 meter diep geboord, gefinancierd door Plan Kenia. De overheid deed het hydrologische onderzoek dat eraan voorafging. Het resultaat is 20 kubieke meter schoon drinkwater per uur. Het kost 3 Keniaanse shilling (ongeveer 30 cent) voor een jerrycan van 20 liter. Er zijn waterkiosken aangelegd bij de basisschool, de middelbare school en bij de markt. He is de bedoeling de waterleiding verder door te trekken en beschikbaar te maken voor huishoudens in het gebied.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind