“Vrouwen kunnen net zo sterk zijn als mannen..”

24 september 2015

“… als we de kans maar krijgen”

blog door: Yuma, (15) North Caribbean Coast Autonomous Region, Nicaragua

“Geweld komt bij ons veel voor, vooral door jeugdbendes. Ik heb het allemaal van dichtbij gezien: pesten, mishandeling, mensen die gewond waren…

Er zijn hier veel bendes. Ze hangen rond op straat, vallen jongens en meisjes lastig en lokken gevechten uit. Als ze een meisje zien, worden ze meteen handtastelijk als ze de kans krijgen.

201505-NIC-67-scrWe zijn bang voor die bendes. Door hun gedrag worden meisjes van mijn leeftijd heel onzeker. Als we een strakke broek dragen, worden we lastig gevallen.

Het is best moeilijk om een meisje te zijn in dit deel van Nicaragua, want wij worden gediscrimineerd in vergelijking met de jongens. Mannen hebben alle macht – vooral thuis. Zij hebben het altijd voor het zeggen. Maar door het Girl Power-project van Plan waaraan ik meedoe, realiseer ik me nu dat vrouwen net zo sterk zijn als mannen, als we de kans maar krijgen. Het leven hoeft niet zo moeilijk te zijn voor ons en we hoeven niet zo te lijden onder geweld.

Toen Plan hier kwam om ons te vertellen over het Girl Power-programma, besloot ik dat ik wilde helpen om de manier van denken over geweld hier te veranderen Ik wilde nieuwe ideeën aandragen en mensen helpen die heel veel last hebben van intimidatie en geweld. Daarom ben ik agent of change geworden.

Nu ik dat ben, zie ik ineens veel meer. Het viel me bijvoorbeeld op dat een meisje dat ik ken weinig zelfvertrouwen had. Haar moeder is heel agressief tegen haar en ze werd gepest door haar vrienden. Ik zag dat ze zich slecht voelde, dus ik werd vrienden met haar en raadde haar aan om te proberen positief in het leven te staan. Nu ze iemand heeft die ze kan vertrouwen, zie ik dat het beter met haar gaat.

Ik vind het belangrijk om slachtoffers van geweld te steunen zo goed ik kan. Natuurlijk kan ik de oorzaak van problemen lang niet altijd oplossen, maar ik krijg hulp van mijn vrienden en van docenten en ook van de mensen van Plan. Samen kunnen we beter helpen en dat is het belangrijkste.

Als jongeren willen we allemaal de vrijheid krijgen om te zijn wie we zijn – maar dat is nog wel een uitdaging. Soms hebben we ouders die ons daarin niet steunen, soms zijn we bang voor afwijzing.

201505-NIC-63-scrIk ben zelf een jongere en snap de uitdagingen waar andere jongeren mee te maken hebben. Ik ben zelf enig kind. Mijn vader is weggegaan toen ik nog heel klein was, dus mijn moeder heeft me alleen opgevoed. Ik woon nu bij mijn tante, omdat hier in de hoofdstad meer opleidingsmogelijkheden zijn. Mijn vader woont hier ook. Volgens mij heeft hij nog vier kinderen. Ik ben hem een keer tegengekomen, maar ik vond de manier waarop hij me aansprak helemaal niet prettig, dus ik houd afstand.

De training van Plan International heeft me op veel manieren geholpen. Ik heb geleerd om met mensen samen te werken en om me goed uit te drukken. Ik weet nu wat ik moet doen om te helpen als iemand slachtoffer is van geweld en als ik zie dat iemand mede door mijn hulp gelukkiger is, voelt dat goed.

Ik wil nog veel meer leren en mijn ideeën met anderen delen. Ik ben ervan overtuigd dat vrouwen alles kunnen bereiken wat nu alleen voor mannen is weggelegd. Ik ben vastbesloten om door te leren. Als ik de kans krijg, ga ik naar de universiteit om psychologie te studeren.”

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind