Vrijwilligers zijn belangrijk voor Plan

7 december 2012

Door Christel

229180_115903338495778_5042461_nDat ik ‘iets’ met mensen wilde doen, dat wist ik al van jongs af aan. Mensen helpen, inspireren, motiveren of op het rechte pad brengen (en houden). Gedurende mijn studies, reizen en werkervaring heb ik deze ambitie steeds meer richting kunnen geven. Ik ben sociaal pedagogische hulpverlening gaan studeren en heb later mijn master culturele antropologie gehaald. Vrije keuzes die ik – vanuit mijn bevoorrechte positie als westers meisje – altijd als geheel vanzelfsprekend heb ervaren. Mede door mijn studies en reizen ben ik er helaas te vaak mee geconfronteerd dat deze keuze voor veel kinderen, en speciaal meisjes, niet altijd zo vanzelfsprekend is.

Vrijwilligerswerk doen voor Plan is voor mij een logische keuze. Kinderen zijn de meest kwetsbare groep in de wereld, maar tegelijk de toekomst. Meisjes zijn voornamelijk de dupe; voor hen wil ik me graag inzetten. Dat meisje in Afrika, Azië of Midden- en Zuid-Amerika zou net zo goed als ik een goede opleiding en inkomen moeten kunnen hebben en onafhankelijk moeten kunnen zijn.

385824_203491966403581_369851924_nHet liefst zou ik mij fulltime in willen zetten voor deze missie, maar het vrijwilligerswerk geeft ook veel voldoening en is ontzettend leuk om te doen. Samen met een collega vrijwilliger ben ik regiocoördinator voor de regio Utrecht. We initiëren en ondersteunen vrijwilligersactiviteiten, houden regiobijeenkomsten maar adviseren ook het management over het vrijwilligersbeleid.
IMG-20121127-WA0001De acties zijn het leukste om te doen. Twee weken geleden zijn we de bij de intocht van Sinterklaas geweest waar we met de kinderen pietenmutsen maakten en ze geschminkt hebben  als zwarte piet. Maar we hebben ook met een aantal collega’s op een middelbare school spelenderwijs voorlichting gegeven over het werk van Plan en de positie van meisjes in ontwikkelingslanden. Momenteel zijn we druk bezig met leuke nieuwe acties. We werken samen met de Hogeschool Schoevers waar een klas met dames van de opleiding Projectmanagement Plan heeft uitgekozen als goed doel om hun project aan op te dragen. Ze organiseren onder andere een wijnproeverij, een modeshow, een ladies beurs, een veiling en een feestavond. Maar ook andere acties zijn altijd welkom en we zoeken ook altijd vrijwilligers. Als vrijwilliger kun je zoveel tijd bijdragen als je zelf wil. Sommige vrijwilligers vinden het leuk zelf een activiteit op te zetten anderen vinden het leuker om aan te haken of informatie te geven over Plan. Maar we hebben ook altijd specifiekere functies zoals een persvrijwilliger of een social-media expert.

Vrijwilligers zijn belangrijk voor Plan. Je krijgt er veel voldoening en een leuk team voor terug! Dus als jij ook een beetje tijd zou willen schenken aan Plan, meld je dan aan als vrijwilliger! Sinds kort hebben we een facebook pagina voor de Plan vrijwilligers in de regio Utrecht (Planvrijwilligersutrecht) voor iedereen die geïnteresseerd is in het vrijwilligerswerk voor Plan in de regio Utrecht.

Christel Bottema
Regiocoördinator Vrijwilligers Plan Utrecht

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind