Volg Cycle for Plan Zambia 2017 – Groep 1

13 juli 2017

22 Bikkels zijn de uitdaging aangegaan om ruim 600km te fietsen over de dirtroads en langs de lokale bevolking van Zambia. Alle fietsers hebben vooraf minimaal €4.000 aan sponsorgeld opgehaald, waarmee ze het werk van Plan Nederland steunen in de strijd tegen kindhuwelijken in Zambia. Onderweg bezoeken de deelnemers diverse Plan projecten om zo met eigen ogen het verschil dat deze projecten maken te zien.

Blogs en videoverhalen

Ben je benieuwd naar hun ervaringen en avonturen? Lees hier hun persoonlijke blogs en bekijk de foto’s.
Wil jij ook een onvergetelijke challenge aangaan? Kijk hier voor meer informatie.


Door: Frederique Vroome

Vanochtend geen wekker maar wakker worden van vogels en een haan. Na een korte briefing gaan we op pad naar het hoofdkantoor van Plan Zambia. Met 26 mensen trekken we op de weg veel bekijks. Kinderen en volwassenen zwaaien naar ons, het lijkt de omgekeerde wereld.

Zambia Cycle BlogBij Plan Zambia worden hartelijk ontvangen en krijgen we een presentatie over de werkzaamheden en doelstellingen van Plan. In Zambia is nog een hoog percentage aan kindhuwelijken. De Zambiaanse wet verbiedt kindhuwelijken onder de 18 jaar (net als in Nederland) maar in de praktijk blijkt dat het door de culturele en maatschappelijke tradities een enorme uitdaging is, om het aantal kindhuwelijken naar beneden te krijgen en onder de Zambiaanse bevolking bespreekbaar te maken. Doordat stamhoofden (vaak invloedrijke mannen) nog vaak vasthouden aan tradities probeert Plan Zambia door middel van voorlichting op seksueel gebied de waardes van meisjes en de toekomst van jongeren in zijn algemeenheid te vergroten. Dit is het project Champions of Change.

Om te zien hoe deze Champions werken, gaan we naar de krottenwijken waar we een centrum bezoeken waar kinderen en jongeren worden opgevangen. Op verschillende manieren (sport, spel, drama, muziek, tienergroepen) worden ze bewust gemaakt van zichzelf, hun eigen seksualiteit, en het maken van eigen keuzes voor hun toekomst. Door het ontbreken van kennis en voorlichting over seks en ook de risico’s daarvan is naast kindhuwelijken en zwangerschappen het percentage HIV onder de jeugd schrikbarend hoog. De uitspraak waar ik zelf met meest van schrok, is het feit dat onder stamhoofden nog steeds de opvatting heerst dat het gebruik van condooms, prostitutie in de hand werkt. Zoals wij onze kinderen dus stimuleren om voorbehoedsmiddelen te gebruiken, wordt het gebruik ervan in Zambia juist ontmoedigd, met alle gevolgen van dien.

Cycle Zambia BlogNa de voorlichting door deze Champions krijgen we een rondleiding door het project en wat een feest was dat. Nadat bij de kinderen het ijs was gebroken laten ze ons letterlijk niet meer los. Ze willen ze allemaal op de foto met ons. Voor iedereen die me kent weet dat ik het niet droog heb gehouden. Wat hebben onze Nederlandse kinderen het toch goed. Vervolgens worden we nog getrakteerd op een prachtig optreden geheel in traditie, wat zowel bij mij als mijn groepsgenoten enorm binnenkomt. Wat een gastvrijheid en wat een warme commitment van de mensen die zich iedere dag weer inzetten voor de kinderen uit de krottenwijk. Wat een Champions

Om nog dichter bij de locals te komen lopen we daarna over een traditionele markt. Ook hier zijn wij een bezienswaardigheid. De schroom van ons om foto’s te maken verdwijnt snel omdat wij eigenlijk de bezienswaardigheid zijn. Overal worden we nagefloten (op een niet negatieve manier), zwaaien de mensen naar ons en worden we door de meeste mensen vriendelijk begroet. Doordat ikzelf uit Brazilië kom en ik een echte Brazilofiel ben, heb ik Afrika altijd links laten liggen. Een gemiste kans blijkt nu. Wat een geweldig land en wat een geweldig lieve mensen. Zambia heeft echt mijn hart gestolen. Nu al … en het echte werk moet nog beginnen!


Door: Theo Schijff

Eerst een kleine voorstel ronde. Ik ben Theo Schijff, 57 jaar en één van de fietsers die gaat deelnemen aan dit geweldig project om een vervolg te geven aan een betere levensstijl, wat tevens een goed doel moest zijn. Ik ben op Cycle for Plan gestuit door een collega via een like op LinkedIn.

Zambia Cycle Blog

Weg zonnebrand, weg crème, weg olie

Nadat de groepsfoto op Schiphol is gemaakt, gaan we richting de check-in balie. Gelukkig niet zo’n grote rij als in de voorjaarsvakantie.
Ok, er staat een rij, maar het loopt lekker door en voor je het weet sta je bij de douane. Natuurlijk wordt mijn tas onderzocht en worden de grote flessen eruit gepikt. Weg zonnebrand, weg crème, weg olie…Ik had natuurlijk kunnen weten dat ook de halve flesjes worden geteld als vol. Dat wordt dan de eerste aanschaf in Zambia.

Bij de gate aangekomen is het een grote verrassing dat we vliegen met de A380 van de Emiraten naar Dubai. Je weet wel, een vliegtuig met twee verdiepingen. Joey vertelt dat dit zijn doopvlucht is. De bofkont, alle vluchten die hierna komen kunnen alleen maar tegen vallen voor hem…

Zambia Cycle BlogIk zelf heb de mazzel dat ik bij het inchecken nog heb gevraagd voor extra beenruimte, en die was nog beschikbaar bij de ingang. Wel lekker hoor, het lijkt wel Businessclass en ik zie de jaloerse blikken van de anderen…
De vlucht is verder heel goed verzorgd. Hoewel het al 22:00 is, krijgen we nog een warme maaltijd. Ook de entertainment is volop aanwezig en er is geen tijd om je te vervelen. Ik raak aan de praat met mijn buurman, baggeraar van beroep, hij gaat voor een job van 6 weken, 12 uur op en 12 uur af, eilanden opspuiten in Dubai. “Geld maakt een hoop goed”, zegt hij. Ik knik bevestigend.

Slapen in een vliegtuig is niet voor mij weggelegd. Ik zie de meesten geeuwen, na de vlucht bij de tussenlanding in Dubai. Ik kan zelf zeker ook wel een nappie gebruiken.
Met de overstap is er tijd genoeg om even bij te kletsen met Jeroen en Frederique. Even nog een extra broodje met gerookte zalm naar binnen werken en wat drinken voordat we het andere vliegtuig in stappen.
Het temperatuurverschil is goed te merken bij de overstap. Het is in Dubai om 6:30 al 35 graden! Gelukkig is dat in Zambia niet het geval. Het is daar met de winterse temperatuur tussen de 24 en 28 graden een stuk aangenamer…een prima fietsweertje dus.

Zambia Cycle Blog

Pioneer Camp

De 2e vlucht is ook prima. Wel minder beenruimte maar goed te doen. Aangekomen in Lusaka gaan we door de douane. Daar staat onze reisleider Claire Powell met haar mannen, ze gaan ons de komende dagen bijstaan. Met z’n allen in de army truck naar Pioneer Camp waar de tenten en fietsen klaar staan. Even de nodige spullen uitpakken. Douchen en dan naar de eettafel met een drankje en sterke verhalen. Na een geweldige lokaal diner en een speech van Plan en Claire kunnen we nog even borrelen en dan naar bedje toe….dit begint al heel goed…


Door: Annemijn Oversier

Zambia Cycle Blog 1Leukste groepje!

Laat ik daar natuurlijk mee beginnen. Ik ben Annemijn en werk inmiddels bijna 4 jaar bij Plan. Ik ben vrijwilligerscoördinator en werk ook samen met jongerenlobbyisten van Plan om beleid bij de politiek te beïnvloeden, allemaal gerelateerd aan het verbeteren van de positie van meisjes. Ik heb de mazzel deze editie als begeleider van deelnemers en aanspreekpunt van Plan mee te gaan op reis naar Zambia.

Ik ga mee met groep 1, natuurlijk het leukste groepje van alle Cycles. Ik heb een deel van de groep geholpen met de fondsenwerving en verschillende trainingsmomenten bijgewoond. Ik sta versteld van de passie voor fietsen die deze mensen hebben en hoe inventief zij zijn gaan fondsenwerven. Ze hebben elkaar geholpen, elkaars events bezocht en regelmatig zijn er leuke trainingsdagen door hun zelf georganiseerd door heel Nederland. Dus nu al trots!
We moeten het nog wel gaan doen natuurlijk met zijn allen, aan de groepsdynamiek en voorbereidingen ligt het in ieder geval niet.

Zambia Cycle Blog 1Ik ben zelf nog nooit in Zambia geweest, of een veldbezoek gedaan voor Plan. Dat maakt het extra leuk en spannend voor mij. Als mama van Robyn (17) ben ik zelf een tienermoeder geweest. Mijn kansen waren hier sowieso groter met een goed sociaal vangnet en de mogelijkheid om te blijven studeren. Dit maakt de verbinding met Plan en haar werk nog sterker en nu mag ik dat van dichtbij gaan bekijken en ervaren.

Ik heb zelf geen idee hoever ik kom met het fietsen, ik ben redelijk sportief aangelegd, maar lange afstanden in een warm klimaat, dat ga ik dus deze aankomende week ervaren. Mijn focus ligt vooral op het aanspreekpunt zijn vanuit Plan, zorgen dat iedereen een fantastische reis heeft en beleefd. Ik kijk zelf uit naar de hele beleving en het bezoeken van de projecten. Het neusje van de zalm aan het einde van de reis…het bezoek aan het Wildpark South Luangwa National Park.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind