Veilige steden – een nieuwe dageraad?

22 januari 2015

Door Yilaylee Das, projectmanager Because I am a Girl bij Plan in India

Het is ruim twee jaar geleden dat de groepsverkrachting van een 23-jarige Indiase vrouw in een bus in New Delhi het wereldnieuws haalde. Wereldwijd werd geschokt en woedend gereageerd en iedereen was het er over eens dat er eindelijk maatregelen moesten worden getroffen om steden in India veiliger te maken voor meisjes en vrouwen.

Blog India Safe Cities1 201209-IND-20-lprTwee jaar later is New Delhi hard op weg om de verkrachtingshoofdstad van de wereld te worden. Het snel stijgende aantal voorvallen van seksueel geweld is een van de grote problemen in India en organisaties in het hele land proberen manieren te vinden om een einde te maken aan deze misdrijven tegen meisjes en vrouwen.

Het urbanisatiedilemma

Urbanisatie heeft het leven van mensen veranderd. Meisjes hebben in stedelijke gebieden weliswaar meer mogelijkheden voor onderwijs en werk, maar veilige toegang tot deze mogelijkheden blijft een ideaal zolang op elke straathoek gevaar dreigt.
Nog maar een paar weken geleden beheerste een nieuw zedendelict in Delhi de internationale voorpagina’s: een vrouw werd verkracht door een taxichauffeur. En weer waren er mensen die vonden dat de vrouw er zelf om had gevraagd omdat ze had gedronken en in de taxi was weggedommeld. Gelukkig kwam de politie deze keer sneller in actie en arresteerde de dader binnen drie dagen. De man bleek zich veel vaker aan vrouwen te hebben vergrepen. Waarom was hij niet veel eerder gearresteerd?

De vraag blijft dus wat er nu werkelijk is veranderd in Indiase steden sinds die groepsverkrachting in december 2012? Op het eerste gezicht niet veel, al is het aantal aangiftes van seksueel geweld toegenomen en besteden de media meer aandacht aan deze zaken. Dat maakt het voor de politie moeilijker om gerapporteerde verkrachtingen te negeren of te weigeren ze te onderzoeken. Maar er is nog een lange weg te gaan voordat steden veilig zijn voor meisjes en vrouwen.

In actie

Toch gloort er hoop. In steeds meer gelederen van de Indiase samenleving – bijvoorbeeld onder jongeren – wordt openlijk gesproken over seksueel geweld en groeit de bereidheid om in actie te komen en gerechtigheid te eisen voor de slachtoffers.
In het kader van mijn werk voor het stedelijke programma van de Because I am a Girl-campagne zoek ik samen met jongeren naar manieren om grotere veiligheid voor meisjes te realiseren in stedelijke gebieden. Hun ideeën en inzichten helpen ons een beter beeld te krijgen van onveilige plekken in hun buurt en effectiever actie te ondernemen om problemen aan te kaarten en op te lossen.

Blog India Safe Cities2 201302-IND-38-lprIn het begin wist ik niet of de jongeren waarmee we werken de omvang van het probleem zouden begrijpen, maar dat deden ze wel! Sterker nog: ze begrepen het niet alleen, maar kwamen ook met praktische oplossingen, zoals straatverlichting en bewakers bij speelplaatsen.

Jongens

Jongens spelen een belangrijke rol in ons programma, dat is gebaseerd op de principes van genderrechtvaardigheid en seksegelijkheid. Rajiv (17) verwoordde dat heel helder: “Wij jongens lopen misschien minder risico op seksueel geweld op straat, maar we zijn wel slachtoffer van andere vormen van geweld. Veilige steden zijn voor ons dus net zo belangrijk.”

Voor de meisjes in ons programma is beter onderwijs en toegang tot andere faciliteiten de belangrijkste motivatie om te vechten voor meer veiligheid in hun stad. En hoe meer meisjes zich aansluiten en zich durven uitspreken, hoe groter de kans dat er werkelijk iets veranderd. Er is een spreekwoord in India dat zegt: ‘Als een individu opkomt voor rechtvaardigheid, komt de zon ook op’. Ik geloof daarin. Als we kinderen en jongeren de mogelijkheid geven om op te komen voor hun rechten, zorgen zij voor een nieuwe dageraad die Delhi en andere steden veiliger maakt voor meisjes.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind