Veilig drinkwater in de sloppenwijken van Delhi

24 oktober 2013

Door Davina

De eerste dag zit erop!
Ik ben in India en heb vandaag een drinkwaterproject bezocht in Badarpur, New Delhi. Toegang tot veilig drinkwater is een schaars goed voor de inwoners van sloppenwijken in deze miljoenenstad. Dagelijks sterven duizenden kinderen aan de gevolgen van diaree en andere ziektes die worden veroorzaakt door vervuild water.

Multitasken

Plan Nederland en Basic Water Needs (BWN), een Nederlands bedrijf dat betaalbare waterfilters en conserveringstechnieken ontwikkelt en verkoopt aan lage-inkomenshuishoudens in ontwikkelingslanden, hebben in februari een pilotproject opgezet in drie resettlement colonies in Delhi om de waterkwaliteit te verbeteren. De verkoop van betaalbare waterfilters door lokale vrouwengroepen en andere ondernemers zal een positief effect hebben op de gezondheid van zo’n 6.000 huishoudens in de komende twee jaar.

2Vandaag hebben we een groep inspirerende vrouwelijke ondernemers ontmoet die inmiddels een praktijktraining hebben gevolgd en nu staan te trappelen om aan de slag te gaan als verkopers van waterfilters. Voor hen is de belangrijkste reden om deel te nemen aan het project het verbeteren van de gezondheid van hun gezin. Daarnaast verdienen ze een eigen inkomen met het verkopen van de waterfilters. De winst investeren ze voor een deel in een nieuwe voorraad en deels in onderwijs voor hun kinderen. Sommige vrouwen hebben zelfs een spaarrekening.
De goedkeuring van hun familie en hun echtgenoot is ook belangrijk, aangezien het zelfstandig ondernemerschap gecombineerd moet worden met de zorg voor de kinderen en het huishouden. Dat noemen we nog eens multi tasken!

3Zwaartekracht

We hebben de werking van de waterfilters gezien bij iemand thuis in de keuken. Er komt geen elektriciteit aan te pas. Door het plaatsen van de filter in een emmer sijpelt het water door een slang naar een emmer eronder. Puur zwaartekracht, dus. Het duurt ongeveer één uur om een kleine vier liter water te zuiveren. Het schone drinkwater wordt in een kan bewaard voor verder gebruik.

In het pilotproject in Delhi zorgt BWN voor de waterfilters en Plan voor voorlichting in de sloppenwijken over de noodzaak van schoon drinkwater en veilige wateropslag. Een van de manieren om mensen hierover te informeren is straattheater door kinderen. Door het bundelen van krachten kunnen we veel gezinnen in Delhi toegang geven tot veilig drinkwater. Dit pilotproject wordt gesteund en deels gefinancierd door Parters voor Water, een samenwerkingsverband van overheid, bedrijfsleven, kennisinstellingen en NGO’s. Iets om trots op te zijn!

1We sloten de dag af met een bezoek aan de Nederlandse ambassade. Enkele medewerkers en de ambassadeur zelf waren vanaf het begin af aan betrokken bij de ontwikkeling van het project. Ook zij stimuleren dergelijke samenwerkingen met het bedrijfsleven en zullen de ontwikkelingen blijven volgen.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind