Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Veel aandacht voor strijd tegen kindhuwelijken tijdens VN-top

  • 13 oktober 2015

Door Joline Heusinkveld, project coördinator van Building Bridges

Als twaalfjarige in een witte bruidsjurk naar het altaar lopen waar een veel oudere man op haar wacht, is niet hoe een meisje zich de mooiste dag van haar leven voorstelt. Veel wereldleiders zijn het erover eens dat kindhuwelijken wereldwijd verboden moeten worden. En toch wordt jaarlijks nog steeds een derde van alle meisjes in ontwikkelingslanden gedwongen te trouwen voor hun achttiende jaar. Tijdens de top van de Verenigde Naties, waar eind september de nieuwe ontwikkelingsdoelen (de Sustainable Development Goals) zijn aangenomen, was de grote vraag dan ook: hoe kunnen we een eind maken aan kindhuwelijken?

20151013 201406-TZA-41-lprDe nieuwe ontwikkelingsdoelen moeten in 2030 een einde maken aan onder meer extreme armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Ze moeten dus zorgen voor een betere wereld voor mannen en vrouwen, jongens én meisjes. Prinses Mabel van Oranje vecht al jaren tegen kindhuwelijken en sprak tijdens de VN-top met Darakhshan (14) uit Pakistan en Tisungeni (13) uit Malawi, twee jonge meisjesrechtenactivisten van Plan en Let Girls Lead, over wat we samen kunnen doen om voorgoed een eind te maken aan kindhuwelijken.

Darakhshan en Tisungeni

Het nichtje van Darakhshan trouwde toen ze 12 was, vlak nadat haar beide ouders waren overleden. Ook een paar vriendinnen van Darakhshan zijn al getrouwd. In haar gesprek met prinses Mabel vertelt ze dat 20 procent van de meisjes in Pakistan trouwt voor hun achttiende verjaardag. Darakhshan zelf heeft geluk met de steun van haar familie. Haar ouders vinden het belangrijker dat ze naar school gaat, en haar vader behandelt zijn dochters hetzelfde als zijn zoons..

Tisungeni verloor haar moeder toen ze vier jaar was. Toen haar vader hertrouwde, haalde haar stiefmoeder haar van school. Ze moest in het huishouden gaan werken en voor haar broertjes en zusjes gaan zorgen. Zonder de steun van andere familieleden zou ze nu waarschijnlijk getrouwd zijn. “Mijn droom voor 2030 is dokter worden”, vertelt Tisungeni. “En dat alle meisjes hun eigen dromen kunnen volgen.”

Investeren in onderwijs

In Malawi is net een nieuwe wet aangenomen die het schoolgeld verhoogt. “Een hele slechte ontwikkeling voor meisjes”, stelt prinses Mabel. Het betekent namelijk dat meer meisjes van school zullen worden gehaald en in plaats van school zullen worden uitgehuwelijkt. Omgekeerd is onderwijs een van de oplossingen tegen kindhuwelijken. Kinderen van geschoolde vrouwen leven minder vaak in armoede, gaan vaker ook naar school en trouwen later.

“In de laatste jaren is er al veel verbeterd, maar nog steeds hebben we iedereen nodig in de strijd tegen kindhuwelijken”, zegt prinses Mabel. “Het werkt niet als organisaties niet samenwerken. Zowel vaders als moeders moeten worden geïnformeerd over de vreselijke gevolgen van kindhuwelijken en we hebben meer en betere scholen nodig en wetten die ook daadwerkelijk worden uitgevoerd”, aldus prinses Mabel.

De strijd tegen kindhuwelijken heeft meer wereldwijde aandacht dan ooit. In juli dit jaar heeft de VN-mensenrechtenraad een resolutie aangenomen om kindhuwelijken te stoppen. Deze resolutie is ondertekend door 85 landen. De aandacht is er, nu is het tijd voor actie!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.