Valodia is 41 en heeft een dochter van 28

2 maart 2015

Jet Bastiani, genderspecialist bij Plan Nederland, werkt voor zes maanden in Mozambique. Zij ondersteunt en adviseert de Mozambikaanse Plan-collega’s, onder meer bij de uitvoering van het programma 18+ tegen kindhuwelijken.

IBlog1 Mozambique2 SDC11539nhambane, eind februari – “Ik ben al meerder malen grootmoeder”, zegt ze verlegen tegen me, terwijl ze me een ijskoude cola geeft. Ze heet Valodia en ze lijkt nog zo jong…… Maar ik vind het altijd moeilijk om de leeftijd van Mozambikaanse mensen in te schatten.

Het is warm vandaag, waarschijnlijk wel 36 graden Celsius. Ik heb met mijn Plan-collega’s net een landbouw- en voedselzekerheidsproject bezocht, dat Plan hier uitvoert om de voedingssituatie van kinderen in Jangamo te verbeteren. Er is hier veel ondervoeding, omdat mensen erg eenzijdig eten.

Als ze me ziet rekenen, betrekt haar gezicht

Nu zit ik op een kratje voor Valodia’s shopje, dat is volgepropt met twee koelkasten en talloze drankjes. We maken een praatje. Ze vertelt me dat ze 41 is en een dochter heeft van 28. Als ze me ziet rekenen, betrekt haar gezicht en vertelt ze snel verder. Na haar oudste heeft Valodia Blog2 Jet auto 18+ SDC11572 (2)snel achter elkaar nog drie kinderen gekregen. Ze had me vandaag langs zien rijden in de magentakleurige Plan-auto met 18+ erop en wil daarover wel iets kwijt. Ze gaat voor me staan en zegt: “Ja, ik weet wat dat betekent, 18+! Daarom is mijn dochter pas getrouwd toen ze 20 was! Goed hoor, die actie van Plan. Want veel teveel meisjes trouwen nog steeds veel te jong. Ook omdat je als meisje hier getrouwd moet zijn om werk te krijgen. Mijn oudste kleinkind is 8! Ga jij maar weer rekenen. Wil je nog een cola? Het is zó warm vandaag….”

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind