Vakantiebaan?

15 december 2014

Door Sharon Roose, Water, Sanitatie en Hygiene-specialist Plan Nederland

“Ga je nu alweer op Plan-vakantie?” Die vraag krijg ik vaak als ik voor mijn werk weer naar het buitenland vertrek.
En natuurlijk is het heus geen straf om af en toe een warm land te bezoeken, zeker niet als er hier geen bladeren meer aan de bomen hangen en ik met bevroren handen door een nat Amsterdam naar m’n werk fiets. Maar laten we wel zijn: ik moet daar óók hard aan de bak en projectmonitoring of het houden van workshops maakt gewoon deel uit van mijn werk. Alleen is het daar iets warmer….

Foto Sharon bij kantoorblog

Achter de computer

Naar wat ik dan eigenlijk doe als ik niet op reis ben, zijn mensen over het algemeen wat minder nieuwsgierig. De verre reizen spreken meer tot de verbeelding dan de kantoorbaan die daarbij hoort. Maar ik slijt toch heel wat meer dagen achter mijn computer dan dat ik in het buitenland ben.
Ik geef jullie een kijkje achter de schermen van een doorsnee werkweek in Amsterdam.

Maandag had ik het druk met schrijven van twee jaarplannen die voor het einde van de week ingediend moeten worden bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo krijgen wij onder andere financiering voor een water- en voedselzekerheidproject in Ethiopië, en voor een stedelijk sanitatieprogramma in Ethiopië, Malawi en Zambia. Om het ministerie goed op de hoogte te houden van onze activiteiten leveren wij jaarrapportages en jaarplannen aan. En nu is het tijd om de planning voor 2015 door te geven.

Externe consultant

De dinsdag zat helemaal vol met vergaderingen op kantoor en heb ik mijn computer niet aangeraakt. We moesten nog wat financiële zaken voor de jaarplannen bespreken en ik had een kennismakingsgesprek met een collega van Plan in Bangladesh die op doorreis was naar Londen. De belangrijkste meeting van de dag was met een externe consultant die de eindevaluatie van het stedelijke sanitatieprogramma in Ethiopië, Malawi en Zambia gaat doen. Eindevaluaties van onze programma’s worden altijd gedaan door externe deskundigen, zodat we een onafhankelijk beeld krijgen van de mate van succes van een programma. Het evaluatierapport delen we met het ministerie van Buitenlandse Zaken, zodat ook zij het resultaat van de door hen gefinancierde programma goed op hun netvlies hebben.

Bill & Melinda Gates Foundation

Woensdag was het wat rustiger en had ik tijd voor het afhandelen van e-mails en voor de laatste puntjes op de i van de jaarplannen voor het ministerie. Via Skype had ik een gesprek met twee collega’s van Plan in de Verenigde Staten die bezig zijn met een projectvoorstel over menstruatiehygiëne voor de Bill & Melinda Gates Foundation. Met ons project ‘Een bloedserieuze zaak – Menstrual Hygiene Managment in Uganda’ heeft Plan Nederland al de nodige ervaring, dus kon ik onze Amerikaanse collega’s wat tips & tricks geven.

Naar Ghana

Donderdag was gevuld met de voorbereidingen van een reis naar Ghana in de week van 15 december (ja, toch weer snel naar het warme zuiden). Ik ga daar samen met een collega en enkele partnerorganisaties een projectvoorstel schrijven dat we gaan indienen bij de Nederlandse Ambassade.

En toen was het alweer vrijdag en bijna weekend. Maar voordat ik mijn computer voor de week kon uitzetten, stuurde ik mijn collega’s in Uganda een eerste versie van een publicatie over ons menstruatiehygiëne project in Uganda, die we samen met WaterAid schrijven. We leggen hierin uit hoe wij dit type project opstarten, wat we daarvoor nodig hebben en wat wel werkt en wat er niet in het project. Eigenlijk is het een praktijkhandboek voor mensen en organisaties die soortgelijke projecten willen opstarten. Nu is het aan mijn collega’s in het veld om het stuk te redigeren.

Kortom een gewone werkweek in Amsterdam, die nodig is om de veldreizen effectief en nuttig te maken. Straks heb ik weer een week vol paspoortcontroles; hotelkamers met gatenkaasklamboes; lange autoritten over stoffige wegen; vergaderingen met dorpsbewoners onder bomen; op de koffie gaan bij de betrokken ambtenaar verantwoordelijk voor water en sanitatie; of voetballen met kinderen op school….Het een kan niet zonder het andere!

 

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind