Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Vaderschap

  • 12 oktober 2015

Door Jet Bastiani, genderspecialist Plan Nederland

Vaderschap is nog steeds een ondergeschoven kind in de Sierraleoonse samenleving. De zorg en opvoeding van de kinderen is een vrouwenaangelegenheid, vindt men hier. Daarom is het zo belangrijk ook vaders te betrekken bij ons programma voor moeder- en kindzorg, dat voor een groot deel wordt gefinancierd door de Europese Commissie.

Vader- en moedergroepen

vaderschapEen van de belangrijkste doelen van dat project is het terugdringen van de moedersterfte, onder meer met voorlichting aan vader- en moedergroepen over voeding en opvoeding. Gebrek aan kennis over voeding, gezondheid en het belang van zwangerschapscontroles zijn belangrijke factoren die moeder- en kindsterfte in stand houden.

Diepgewortelde patronen

Onze aanpak lijkt te werken. Bij mijn aankomst in Port Loko, het gebied waar Plan het project uitvoert, word ik ontvangen met de woorden: “In één district komt al 50 procent van de vaders en moeders gezamenlijk naar de zwangerschapscontroles en zijn de vaders ook bij de bevalling!”. In sommige dorpen is een ware ommekeer aan de gang. Ik zie het hier en daar zelf ook. Bij een bijeenkomst van een vader- en moedergroep zitten vier jonge vaders op een rij naast ongeveer zeven moeders. “Ik realiseer me nu hoe belangrijk het is dat we samen onze kinderen opvoeden”, zegt een van de vaders me. “En ik help mijn vrouw met het huishouden.”

Let nou toch op je kind

Een wat oudere Sierraleoonse man geeft het goede voorbeeld. Hij heeft zijn zoontje op schoot, maar het kind loopt af en toe weg en scharrelt achter ons dan wat rond. Bij de verhalen van de jongere mannen knikt de vader instemmend en lacht. En als het nodig is, staat hij snel op om zijn zoontje ergens vandaan te plukken.
Tot het mis gaat en uit een kamer achter ons een enorm lawaai klinkt, alsof een stapel blikken omvalt. Ik zie dat de hele groep vrouwen ineens kijkt naar een vrouw tegenover mij: de moeder van het kleine jongetje dat de schade heeft aangericht. Hun blikken spreken boekdelen: let nou toch op je kind! Het is duidelijk dat ze allemaal verwachten dat zij naar haar kind zal gaan en de situatie zal oplossen. Bepaalde patronen zijn diepgeworteld als het gaat om moederschap en vaderschap. Als ik de groep hierop attendeer, moet iedereen lachen.

Kinderwagens

Als ik later door het dorp rij, zie ik tussen de straatverkopers, fruitstalletjes en automonteurshopjes een man lopen met een kinderwagen. En even later nog een!
Ik kan het niet laten om even te stoppen en te kijken. Maar het valt toch een beetje tegen. In de ene kinderwagen zitten twee zakken cement. De ‘vader’ grijnst en schudt dan geïrriteerd zijn hoofd; ik sta in de weg.
De andere kinderwagen blijkt van een timmerman te zijn. Als hij fluitend langs me loopt, zie ik dat de wagen is volgeladen met gereedschap…

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.