Sponsorreis naar Indonesië “trots en armoede, een dubbel gevoel”

19 juni 2012

Door Floor

Intro-foto-blog16 (1)Floor Catshoek heeft via de Vodafone Netherlands Foundation een jaar lang een droombaan bemachtigd, waarvoor ze werkt voor Plan-projecten in het buitenland. Momenteel zit ze in Indonesië, waar ze verslag doet van de reis die twintig Nederlandse Plan-sponsors maken.

In drie groepen bezoeken we mensen thuis, schooltjes en een kunstcentrum. De mensen zijn nieuwsgierig naar ons, maar vinden het gelukkig ook leuk om meer over hun eigen leven te vertellen. Mijn indruk is, dat de mensen het hier niet makkelijk hebben. Ze werken hard en hebben niet veel te besteden. Maar ze komen wel erg gelukkig over. Ze zijn ook trots op hoe ze leven, het huis waarin ze wonen en het stukje land dat ze bezitten. Een van de families komt aanzetten met de volledige correspondentie tussen hen en hun sponsor in Nederland. De familie vindt het heel speciaal om brieven en foto’s uit Nederland te ontvangen.

We krijgen op de scholen mooie voorstellingen te zien. Een grote band met twee ontzettend verlegen meisjes die de leadzang op zich nemen. En – als afsluiter van de dag – een dansvoorstelling van zes jongens in krijgskostuums, maar met vrouwelijke make-up op. Ze zijn zo geconcentreerd aan het dansen, dat ze bijna in trance lijken. Later horen we dat dat precies is wat er gebeurt als deze dans langer uitgevoerd wordt.

Toch beseffen we dat het leven hier zwaar is voor de mensen. Er heerste veel armoede. De huizen die we bezoeken zijn helemaal netjes gemaakt voor ons bezoek, maar tijdens zware regenval loopt het water langs de muren naar binnen. Met plastic beschermen ze hun belangrijke bezittingen. Er is stromend water in het dorp, maar dat bestaat uit drie tappunten voor het volledige dorp. Ook staan veel vrouwen er alleen voor, omdat hun man buiten het dorp moet werken om zo het kleine beetje geld te verdienen waarmee ze rond moeten komen. De mensen zijn vandaag vrolijk; ze hebben er samen een feest van gemaakt. Maar zodra we weg zijn begint de realiteit weer voor iedereen…Dat is een heel dubbel gevoel. En dit dorp wordt nu ondersteund door Plan, maar in de nabijgelegen dorpen hebben de mensen deze hulp ook nodig.

Aan het einde van de middag is het tijd voor het afscheid. Zowel wij als de mensen in het dorp waren er nog niet aan toe. Handen worden geschud, foto’s gemaakt en onder veel gezwaai rijden we het dorp weer uit. In de bus terug naar Rembang is het verdacht stil. Deze dag heeft veel indruk gemaakt op iedereen. Wat wij vandaag gezien hebben, dat zie je normaal niet als je ergens naar toe gaat op vakantie. We hebben de leefwereld van deze mensen kunnen zien. Met handen en voeten met ze gepraat en gelachen. Het is fijn om te zien hoe het werk van Plan er nou in de praktijk uitziet en welke mensen zo hard meewerken om het te laten slagen. En helemaal mooi om te zien dat het werkt! Ik ben vandaag nog een beetje trotser geworden op het werk dat Plan doet, samen met de mensen zelf.

 

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind