Sponsorreis naar Indonesië “een bijzondere kans”

17 juni 2012

Door Floor

Intro-foto-blog16 (1)Floor Catshoek heeft via de Vodafone Netherlands Foundation een jaar lang een droombaan bemachtigd, waarvoor ze werkt voor Plan-projecten in het buitenland. Momenteel zit ze in Indonesië, waar ze verslag doet van de reis die twintig Nederlandse Plan-sponsors maken.

Sponsorreis Indonesië: Een bijzondere kans

We zijn vanmorgen redelijk op tijd opgestaan om met de bus te vertrekken richting Rembang. Iedereen is nog een beetje gaar van de jetlag; sommigen ook vanwege het kijken naar de EK-wedstrijd om 2.00 uur ‘s nachts…Ja, we zitten duizenden kilometers en vijf tijdzones van Nederland, maar het blijft kriebelen. Gelukkig kunnen we in de bus nog een beetje uitrusten.

Uitrusten betekent natuurlijk niet zomaar een beetje naar buiten kijken. Nee, ik ben ontzettend benieuwd naar het verhaal van Piet en Joke uit Heerhugowaard. Ik heb namelijk gehoord dat zij onder andere hun sponsorkind gaan bezoeken.

“We hebben al 35 jaar een sponsorkind bij Plan”, steekt Joke van wal. “Kinderen uit Nepal, Sri Lanka, Afrika. En nu dus nummer zes: de veertienjarige Tony uit Indonesië. We hebben niet speciaal voor een sponsorkind uit dit land gekozen, maar laten ons er altijd eentje toekennen, want het is overal nodig. Ik ben geen voorstander van gewoon geld geven aan mensen die het nodig hebben. Plan start projecten met de mensen samen, in hun eigen cultuur. Samen pakken ze zaken aan.” De uitnodiging voor de sponsorreis kwam volgens Piet op een goed moment. “We wilden al naar Indonesië en op deze manier een land bezoeken is veel spannender. Je ziet niet alleen de grote toeristische attracties, maar hoe de mensen in dit land leven, de omstandigheden waarin.”

Joke kijkt erg uit naar de ontmoeting met Tony. “We hebben tot nu toe niet zo heel veel contact gehad. Dat is omdat ik het in het verleden toch wel heel moeilijk vond om steeds weer afscheid te moeten nemen van een kind. Maar we hoorden dat deze reis precies naar het gebied gaat waar Tony woont. Tja, zo’n kans kunnen we natuurlijk niet laten liggen. Daar is het te bijzonder voor. We hebben hem een uitgebreide brief geschreven dat we hem komen bezoeken.” Naast dat ze er naar uitkijken, verwachten ze ook wel dat de ontmoeting heftig gaat zijn. Piet: “Het zal emotioneel worden. Vooral omdat we ook veel armoedige leefomstandigheden gaan zien. Maar we gaan er niet met een gevoel van medelijden naar toe. We moeten niet de fout maken om het te veel met ons eigen leven te vergelijken. Ik verwacht toch gelukkige mensen te gaan zien.”

Het stel uit Heerhugowaard weet al wel een beetje wat ze Tony willen vragen. Joke: “We moeten natuurlijk maar kijken hoe het zal gaan vanwege de taal. Een beetje met handen en voeten waarschijnlijk. En ik hoop dat hij het niet te eng vindt en dicht klapt. Ik wil graag vragen hoe het met hem gaat, met zijn familie. Wat zijn toekomstdromen zijn. We hoorden van Plan al dat ze waarschijnlijk ook van alles over ons leven willen weten, dus we hebben foto’s van onze eigen kinderen meegenomen.”

Net als Joke en Piet – en de andere deelnemers aan deze reis – kijk ik er erg naar uit om de kinderen in het dorp te gaan ontmoeten. Morgen is het zo ver. Maar eerst zitten we nog in de bus naar het gebied. Met het verhaal van Joke en Piet in mijn gedachten besluit ik toch nog even lekker een tijdje naar buiten te kijken.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind