Sponsorreis naar Indonesië “benieuwd naar de Plan-projecten”

15 juni 2012

Door Floor

Intro-foto-blog16 (1)Floor Catshoek heeft via de Vodafone Netherlands Foundation een jaar lang een droombaan bemachtigd, waarvoor ze werkt voor Plan-projecten in het buitenland. Momenteel zit ze in Indonesië, waar ze verslag doet van de reis die twintig Nederlandse Plan-sponsors maken.

Sponsorreis Indonesië: benieuwd naar de Plan-projecten

Twintig mensen uit Nederland die elke maand één of meer kinderen in Indonesië sponsoren, zijn in het vliegtuig gestapt om hier de Plan-projecten en ‘hun’ sponsorkind te bezoeken. Dat noem ik nog eens betrokkenheid. Fantastisch!

De groep bestaat uit zeer verschillende mensen. De jongste halverwege de twintig, de oudste over de tachtig. Uit alle delen van het land. Met uiteenlopende reiservaring. Maar allemaal met hetzelfde doel: met eigen ogen ervaren hoe Plan werkt in Indonesië. En sommigen hebben de kans om hun eigen sponsorkind te ontmoeten. Dit alles in de omgeving van Rembang, Oost-Java.

Om daar te komen moeten we nog een aardige reis maken. Van Amsterdam vlogen we naar Jakarta om vervolgens meteen door te vliegen naar Surabaya. Vanaf het vliegveld daar reizen we met een bus naar het hotel waar we een nacht verblijven om morgen verder te reizen naar Rembang; de regio waar we Plan-projecten en de kinderen gaan bezoeken.

Onderweg van het vliegveld naar het hotel is de buschauffeur de weg behoorlijk kwijt. Helemaal niet erg, want zo zien we een deel van de buitenwijken van Surabaya. Kleine werkplaatsjes, vervallen huisjes en vooral overal vriendelijke mensen. Ze helpen met de weg te wijzen en geven aanwijzingen zodat de grote bus kan keren in de kleine straatjes. Dat laat meteen de typische vriendelijkheid van de Indonesiërs zien. Het is voor mij de tweede keer dat ik in Indonesië ben en het past helemaal bij mijn vorige ervaring.

Aangekomen in het hotel spreek ik met René uit Amsterdam. Sinds ruim een jaar is hij sponsor van de vier-jarige Zulfa uit Indonesië. Dit meisje woont helaas te ver weg om tijdens deze reis te bezoeken, maar dat weerhield René er niet van om mee te gaan: “Ik heb echt wat met Indonesië en met het lot van de meisjes hier. Vijf jaar lang woonde ik in Jakarta, waar ik veel armoede zag. Vooral meisjes zijn het slachtoffer. Ik zag ze op vuilnisbelten werken, bedelen bij de stoplichten en meer van die ellende. Ik ben er van overtuigd dat verandering in de maatschappij vooral door vrouwen tot stand kan komen. Als een meisje kennis krijgt door onderwijs, kan ze dit weer doorgeven aan haar eigen kinderen.” René vindt de opzet van deze reis mooi: “Ik ga naar een streek van Indonesië die ik nog niet ken en kan zien welke projecten hier uitgevoerd worden. Ik dacht altijd dat het vooral om onderwijs ging, maar tijdens de voorlichtingsmiddag hoorde ik dat er ook bijvoorbeeld projecten lopen voor schoon drinkwater.”

Morgen zullen we het zien. We zijn nog één nachtrust en een busreis verwijderd van de Plan-projecten.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind