Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Sierra Leone na de lockdown

  • 26 september 2014

Kamanda (17) is een van Plans Youth Advocates in Sierra Leone. Hij woont bij zijn oom in Port Loko in het noorden van Sierra Leone en vertelt hoe hij vrijdag tot en met zondag doorkwam, toen zijn land drie dagen was vergrendeld om alle zieken op te sporen.

‘Je kunt je niet voorstellen hoe moeilijk het is om drie dagen opgesloten te zitten in huis. Drie dagen gevangenisstraf was het, maar het was cruciaal voor onze gezondheid.Ik woon bij mijn oom. We waren met 27 familieleden. We luisterden naar radioprogramma’s, aten (al was er weinig om te eten), baden en kaartten. Op de derde dag kwamen de gezondheidswerkers langs om te vertellen over de symptomen, preventie en controle van ebola. We kregen zeep en het advies om vaak onze handen te wassen.

Wantrouwen

Het probleem is dat zieke mensen eerst werden geweigerd bij de ziekenhuizen en nu willen ze liever thuis zijn en duiken ze onder. In sommige dorpen vluchtten mensen de bush in omdat ze de gezondheidswerkers die langs de deuren gaan niet vertrouwden. Mijn moeder, stiefmoeders en broers vluchtten ook allemaal het bos in. Ze hadden gehoord dat de gezondheidsmedewerkers hen zouden komen injecteren met het ebola-virus. Toen ik hen belde kon ik gelukkig hun angsten wegnemen.

Geen eten of drinken

Veel mensen hadden geen water of eten voor drie dagen. Zelfs zonder ebola is het voor hen al moeilijk om een maaltijd per dag te vinden, laat staan drie dagen achtereen. Ik verwacht de komende weken nog meer doden, omdat ook slachtoffers nauwelijks medische verzorging en voedsel krijgen.

Gisteravond ontsnapte een ebolaslachtoffer en kwam naar mijn collega bij de lokale radio. Hij at al zijn koekjes op en zei dat hij sinds hij was opgenomen in het gezondheidscentrum geen eten meer had gehad. Niemand durfde hem aan te raken. De autoriteiten werden erbij geroepen, maar de man was al verdwenen toen ze kwamen. Riskant. In mijn wijk zijn 81 huizen onder quarantaine geplaatst. Maar er is te weinig toezicht. Bij mij in de buurt moeten bijvoorbeeld een militair en een agent vijf huizen en 31 personen in quarantaine houden.

We hebben buitenlandse technische experts nodig. En mensen zoals ik kunnen helpen. Jeugdgroepen kunnen mensen voorlichten via radio en sociale media. Wij jongeren begrijpen onze rechten. Het is aan ons om de machthebbers op hun verantwoordelijkheden te wijzen.’

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.