Amsterdam vs. Delhi

24 januari 2013

Door Monique

Ik ben zo iemand die nooit met tegenzin naar haar werk gaat. En hoe kan dat ook met de baan die ik heb?

Tegenwoordig reis ik zelfs met extra veel zin naar mijn werk. Plan is onlangs namelijk verhuisd naar een kleiner pand in Amsterdam. De huisvesting is, omdat het om een oud schoolgebouw met maatschappelijke bestemming gaat, niet alleen goedkoper maar biedt ook veel meer mogelijkheden. Zo is er ruimte voor andere (kleine) organisaties. De stad is voor mij een plek vol inspiratie, het bruist! Terwijl ik naar mijn werk fiets en van de stad om mij heen geniet, denk ik aan de meisjes in India. Die voelen zich helemaal niet prettig in de stad. Onze collega’s van Plan India hebben onlangs een onderzoek uitgevoerd onder 10.000 meisjes in tien Indiase steden. Aanranding en seksuele intimidatie is de reden dat veel meisjes (in Delhi bijvoorbeeld 69%) vooral ’s avonds niet alleen de straat op durven en voortdurend angst voelen.

Verboden spijkerbroeken

Young women ride on a city bus in Bangalore.Inmiddels weten we allemaal dat seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen in India een groot probleem is. Een groepsverkrachting met dodelijke afloop werd in december wereldnieuws. En sindsdien volgen de verhalen zich helaas op. Een 29-jarige vrouw die tijdens een busreis naar huis slachtoffer werd. En zelfs een 7-jarig meisje was niet veilig op de toiletten van haar eigen school. Dit zijn alleen nog maar de verhalen die we in de media teruglezen. In India, maar ook in veel andere landen, zijn dagelijks vele meisjes slachtoffer van seksueel geweld. Maar hoe komt dat toch? Volgens de lokale machthebbers in het Indiase dorp Khedar ligt de oplossing in het verbieden van het dragen van spijkerbroeken en T-shirts door jonge vrouwen. Dat zou verkrachting aanmoedigen. Belachelijk natuurlijk, maar het maakt ook maar weer eens duidelijk wat het echte probleem is. Een meisje is minder waard dan een jongen. Er staat Girls First onder ons logo; Plan is er voor die meiden. Om ervoor te zorgen dat een ongelijke behandeling met dit soort verschrikkelijke excessen als gevolg straks verleden tijd is.

Kansen en bedreigingen van de stad

De snelle urbanisatie stelt India voor nieuwe uitdagingen. Het leven in de stad kan meisjes kansen bieden; er is een grotere kans dat ze daar onderwijs volgen, ze worden minder snel uitgehuwelijkt dan op het platteland en de stad bruist van de politieke en sociale activiteiten.

Maar de realiteit is dat veel gezinnen uiteindelijk in grote armoede in de slums belanden. En die sloppenwijken zijn vaak een schemergebied tussen stedelijke ontwikkelingen en traditionele gewoontes en gebruiken. De denkwijzen zijn nog niet geürbaniseerd en de armoede zorgt voor veel onvrede, woede en frustratie. Grote steden – vooral de slums – worden als zeer onveilig ervaren door meisjes. Ze worden omringd door kansen en mogelijkheden, maar de onveilige omgeving is een belangrijke reden waarom zij de reis naar school of werk niet meer durven te maken en er daarom uiteindelijk mee stoppen.

De meiden aan zet

201006-IND-05-lpr1Eén van de redenen waarom ik zo graag bij Plan werk is dat onze mensen echt met de voeten in de klei staan. Onze collega’s in India werken dagelijks met de meiden en jongens waarover nu zoveel gesproken wordt . En dat is ontzettend waardevol. Het heeft geleid tot diverse projecten om de positie van meisjes te verbeteren. Waaronder het Safer City for Girls project. Plan brengt meisjes en jongens in Delhi -een stad die in het onderzoek van Plan India als zeer onveilig voor meisjes naar voren kwam -, in contact met stadsarchitecten, beleidsmakers, lokale politie en groeperingen die zich inzetten voor de rechten van kinderen en vrouwen. Samen gaan zij in gesprek over de behoeftes van meisjes in de stad. Ze praten over thema’s als vervoer, plekken om te ontspannen in de stad en hygiëne (bijv. openbare toiletten). Samen zoeken ze naar concrete oplossingen.

Terwijl ik mij na een werkdag opmaak voor mijn fietstocht naar huis door een donker maar levendig Amsterdam, kijk ik om me heen. Jongens en meisjes zijn onderweg naar een gezellige afspraak of keren naar huis terug na een dag op school. Ik denk weer aan die meisjes in India, die het niet in hun hoofd zouden halen om ’s avonds alleen de straat op te gaan. Ik wens ze toe dat ook hun stad die inspiratievolle plek wordt die het voor mij en mijn gezin is. Een plek waar ze zich volop kunnen ontwikkelen.

Kijktips

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind