Seksualiteit in Brazilië

21 november 2013

In mijn jeugd werd er niet over gesproken. Niet op school en ook niet thuis. Seks was een onderwerp dat je zelf maar een beetje moest verkennen en uitvinden. Met mijn dochters (nu 21 en 23 jaar) was dat al heel anders. Ze hebben mij vragen gesteld waarop ik antwoorden gaf en ik heb hen verteld alleen te vrijen als ze dat zelf graag willen en altijd veilig natuurlijk.

In juli was ik voor Plan in Brazilië; het land dat onder andere bekend staat om haar carnaval, schaars geklede mensen en sensuele dansen. Je zou verwachten dat de mensen in dit land open zijn als het gaat om seksualiteit. Niets bleek minder waar. Veel jongeren zijn helemaal niet op de hoogte van de gevaren rond het hebben van seks. Tienerzwangerschappen maar ook veel jongeren in de prostitutie zijn een verdrietig gevolg hiervan. Plan Brazilië pakt dit aan door jongeren op te leiden voor een baan waarmee ze op een ´eerlijke manier´ geld kunnen verdienen, in plaats van dat ze uit armoede gedwongen worden tot het verkopen van hun lichaam. Ook worden de jongeren geïnformeerd en gewaarschuwd in trainingen die door leeftijdsgenoten gegeven worden.

Voorzichtig over seks praten

IMG_0376_0Sexualiteit in BraziliëIk heb één van deze bijeenkomsten bijgewoond. In een land waar je normaal gesproken niet met elkaar over seks praat, moet zoiets uiteraard voorzichtig aangepakt worden. In een toneelstuk en door middel van spel werd het onderwerp aan de orde gesteld. Plagerig sprong op een gegeven moment een toneelspeelster het publiek in en hield een condoom voor het hoofd van één van de jongens in het publiek. “Gebruik jij deze wel als jij met iemand vrijt?” De hele zaal lag dubbel. De jongeren die ik na afloop sprak vertelden dat ze ontzettend blij zijn dat er nu eindelijk over gesproken wordt. Ze zijn zich veel meer bewust van de gevaren.

WK Voetbal en sekstoerisme

Dat deze trainingen voor jongeren in Brazilië hard nodig zijn, blijkt wel uit de grote hoeveelheden jongeren – meisjes en jongens – die in de prostitutie beland zijn. Nu vanuit het hele land werklieden naar de steden komen om de stadions te bouwen voor het naderende WK Voetbal in 2014, is de prostitutie hier nog verder omhoog geschoten. Daarnaast heeft het land te kampen met sekstoerisme. Plan Brazilië en Plan Nederland pakken dit probleem aan in een samenwerking met overheidsinstanties en diverse andere partijen. Zo worden toeristen door reisorganisatie TUI geïnformeerd over de ernstige gevolgen van sekstoerisme, de Nederlandse Marechaussee deelt flyers uit, maar ook de hotels in Brazilië werken samen om het sekstoerisme te verdrijven. In een zogenaamde Code of Conduct spreken hotels met elkaar af dat zij sekstoeristen niet toelaten in hun hotel.

IMG_0373

Geweigerd in hotels

Toen wij ´s avonds met zijn allen nog even buiten na zaten te praten, werd de eigenaresse van ons hotel weggeroepen door een werknemer. Heel boos kwam ze enige minuten later terug. Ze vertelde dat drie mannen met een jong meisje probeerden een kamer in het hotel te regelen. Ze had de groep uiteraard geweigerd, maar besefte zelf ook dat dit het probleem misschien nu verschuift naar een ander hotel. “Toch, als alle hotels meewerken, helpt het”, besloot ze haar verhaal.

Samenwerken tegen sekstoerisme

Ik ben het volledig met haar eens. Alleen weigeren helpt natuurlijk niet, maar als hotels, overheid, reisorganisaties, instanties als de kinderbescherming en Plan goed samenwerken, dan moet het mogelijk zijn om dit vreselijke probleem voor de meisjes en jongens in Brazilië terug te dringen.

Ik besef dat ik het maar makkelijk heb met mijn dochters hier in Nederland. Ze hoeven mij niets over hun seksleven te vertellen – ik ben hun moeder, niet hun vriendin – maar als ze vragen hebben dan komen ze naar me toe. Laten we hopen dat dit ook steeds meer het geval wordt voor de meisjes en jongens in Brazilië.

Monique van ‘t Hek

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind