Scholen mogen nóóit het decor zijn van geweld

Door David Crone, Plan-jongerenvertegenwoordiger bij de VN

In veel scholen in Pakistan is het akelig stil. De leerlingen zijn thuis gebleven en de scholen zijn dicht. Het is een teken van respect voor de ruim 130 kinderen in Peshawar die op 16 december zijn omgekomen op de plek waar ieder kind veilig hoort te zijn: op school.

BLOG aanslag Peshawar 201011-PAK-162-lprDe politieke situatie in Pakistan is turbulent. De overheid, het leger, de taliban en andere groeperingen geven elk hun eigen reden voor het gebruik van geweld. Maar er is geen enkel argument te bedenken dat het legitimeert om kinderen te gebruiken als pionnen in een gewapend conflict en scholen mogen nóóit het decor zijn van geweld.

800 aanvallen

De aanblik van getraumatiseerde kinderen omringd door soldaten, van huilende tieners met hun schooluniform vol bloed, van schoolgangen besmeurt met bloedsporen, van wanhopige ouders rond veel te kleine doodskisten, ze schokken me diep. Het zijn beelden die voor altijd op mijn netvlies staan gebrand, want geen enkel kind zou zoiets vreselijks mogen meemaken.

Maar scenes als deze zijn tegenwoordig helaas helemaal niet zo ongewoon, al is de omvang van de aanslag op de school in Peshawar ongeëvenaard. Elke dag, overal in de wereld, worden kinderen op weg naar school – en zelfs in school – beroofd van hun onschuld en hun toekomst door mishandeling en seksueel geweld.
De Global Coalition to Protect Education from Attack rapporteert alleen al in Pakistan 800 brute aanvallen op scholen tussen 2009 en 2012. Militanten met automatische geweren en explosieven vuren raketten af op schoolbussen, vermoorden leerkrachten en hulpverleners en halen kinderen uit klaslokalen om ze in te zetten als soldaten en zelfmoordterroristen.

Duizenden meisjes en leraressen in Swat bleven weg van school, nadat de Taliban hun greep op de regio hadden verstevigd. Dat was in 2009, maar de meeste van hen durven nog steeds niet naar school te gaan, en de kans is groot dat de aanslag in Peshawar hetzelfde effect zal hebben.

Verloren generatie

Het lijkt erop dat deze terreur, die een flagrante schending is van internationale humanitaire wetten en verdragen, vooral in Pakistan voorkomt. Maar de verschrikkelijke waarheid is anders. Dit geweld komt overal voor. Kinderen en leerkrachten worden vermoord of emotioneel beschadigd; de kwaliteit van onderwijs en het aantal leerlingen dat naar school gaat keldert, omdat scholen dichtgaan en leerlingen en leerkrachten uit angst afhaken.
Van Somalië, Syrië en Zuid-Sudan; van Colombia, Ivoorkust en de Centraal Afrikaanse Republiek; van Irak tot Indonesië zijn kinderen slachtoffer van geweld, in een politiek conflict waaraan zij niets kunnen doen.

Bijna de helft van de 58 miljoen kinderen die niet op school zitten, leven in landen die worden verscheurd door een gewapend conflict. Als we niet ingrijpen, worden zij een verloren generatie zonder scholing en zonder toekomstperspectief.

Niet genoeg

De aanslag op de school in Peshawar haalde wereldwijd het nieuws. We zijn geschokt en iedereen voelt mee met het lot van de slachtoffers en het verdriet van de ouders. Maar medeleven alleen is niet genoeg om een verschrikkelijke aanslag als deze in de toekomst te voorkomen. We moeten er samen voor zorgen dat ieder kind naar school kan, zonder angst voor terreur of de dreiging daarvan.