Samen met de gemeenschap tegen kindhuwelijken

13 december 2012

Door Monique

Woensdagochtend zat ik in het programma Gids.FM van Felix Meurders op Radio 1 om te komen praten over kindhuwelijken. De aanleiding hiervoor is dat er in Egypte sprake is van een nieuwe grondwet waarin de huwelijkse leeftijd (nu 18 jaar) wordt geschrapt. Hierdoor kunnen meisjes op jonge leeftijd uitgehuwelijkt worden. Dit weekend wordt in Egypte hierover een referendum gehouden. Afschuwelijk! Hoe kan het waar zijn?! Maar het is helaas waar. Anders zou Plan Nederland ook geen campagne tegen kindhuwelijken voeren.

DSC_1521De kracht wordt groter

Ik realiseer me heel goed dat het een lastige strijd is om de tien miljoen kindhuwelijken die jaarlijks voltrokken worden, te voorkomen. Én om ervoor te zorgen dat alle meisjes een goede opleiding en kansen krijgen. Dit vergt een enorme inspanning en kan alleen als we op verschillende niveaus werken. We moeten in eerste instantie werken met meisjes zelf en ze goed voorlichten en ondersteunen om voor zichzelf op te komen. Maar we kunnen alleen werkelijk een verandering teweeg brengen als we jongens en mannen meekrijgen. Ouders die hun dochter uithuwelijken doen dit in veel gevallen uit traditie of om haar te beschermen tegen ongewenste zwangerschap als gevolg van seksueel geweld. Om dat te stoppen is een verandering in denkwijze van jongens en mannen dus hard nodig. De gemeenschappen spelen hierin een hele grote rol. En het is noodzakelijk dat de wetgeving bepaalt dat meisjes niet voor een bepaalde leeftijd mogen trouwen en dat dit ook gehandhaafd wordt.

DSC_1493Verandering gaande

Hoe dan ook, ik ben er van overtuigd dat we kindhuwelijken alleen kunnen stoppen als deze verandering écht uit de gemeenschappen zelf komt. Plan Nederland werkt in dorpen en wijken samen met kinderen, ouders, leerkrachten en dorpsleiders om kindhuwelijken tegen te gaan.

Ik vind het geweldig om te merken dat er zoveel verandering gaande is. Zoals in het Midden-Oosten en het Noorden van Afrika waar sinds de Arabische lente jonge vrouwen zichzelf via Facebook en Twitter durven uit te spreken over hun rechten. Helaas zien we ook dat we soms drie stappen vooruit en twee stappen terug doen. Kijk maar naar Egypte waar de wetten zich nu weer tegen meisjes en vrouwen lijken te keren. De meiden die voor zich zelf en andere meisjes en vrouwen opkomen, strijden absoluut niet zonder risico. Ze lopen de kans om opgepakt te worden door de politie of om neergeschoten te worden uit wraak. Zoals ook gebeurde met Malala, het meisje uit Pakistan waar ik het in mijn vorige blog over had. Toch houdt dit gevaar deze meiden niet tegen. Wat zijn ze ongelofelijk dapper! En hun kracht om te vechten wordt alleen maar groter. Maar hun strijd levert alleen iets op als de mannen en de overheden luisteren.

DSC_1637Met z’n allen kan het

Gelukkig wordt er ook vanuit andere grote organisaties veel aandacht besteed aan het stoppen van kindhuwelijken. Desmond Tutu, die is aangesloten bij ‘The Elders’, heeft kindhuwelijken onlangs met Apartheid vergeleken. Hij denkt dat het mogelijk is om dit in één generatie te veranderen. Ik denk niet dat het eenvoudig is, maar het kán. Maar alleen als we werkelijk alle zeilen bijzetten, en als ook de jongens, mannen, chiefs, dorpsoudsten en regeringsleiders inzien dat dit werkelijk moet stoppen!

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind