Reisverslag: Sponsor Anneriet reisde afgelopen oktober naar India

9 oktober 2015

“Een tijdje geleden realiseerde ik me ineens dat Bindi al zeventien is en dat ze in 2015, als ze achttien wordt, als sponsorkind wordt uitgeschreven. Als ik haar nog wilde opzoeken, dan moest het nu!” Sponsor Anneriet van Duin reisde afgelopen oktober dus naar India, naar het dorpje Garsain en naar Bindi.

“Ik zei: ik heb Bindi”

“India is mij niet vreemd. Ik heb een tijdje in Ladakh gewoond en ik ben er vaak geweest voor werk en vakanties. Maar dit bezoek voelde toch anders. Wat moest ik verwachten? Ik kreeg af en toe wel briefjes van Bindi en kende de situatie op papier. Maar in het echt is het compleet anders. Het moment van aankomst in haar dorp maakte indruk op me. Maar ik voelde me ook onwennig. Ik vroeg me toch af: wat zouden het voor mensen zijn? Heb ik wel een klik met ze? Gien Wagenaar, mijn reisgenote, speelt fluit en is veel meer dan ik gewend aan het omgaan met jongeren. Zij was onze ‘ijsbreker’. Dat ze op haar fluit speelde, vond iedereen heel apart. Natuurlijk vroeg Bindi’s familie of ik ook kinderen heb. Ik had gewoon ‘nee’ kunnen antwoorden, maar ik zei: ik heb Bindi. Dat vonden ze mooi.”

Toekomst

“Bindi is het oudste meisje in het gezin. Ze heeft drie zussen en twee broers. Haar vader is landarbeider, haar oudste broer ook. Hun huis is netjes, maar lang niet groot. Binnenkort doet Bindi eindexamen op school. Terwijl haar moeder een lunch serveerde met rijst, groenten en groene thee, vroeg ik hoe Bindi haar toekomst ziet. Daar was ik nieuwsgierig naar. Ze zei dat ze dat nog niet wist, maar misschien dat dat verlegenheid was. En haar vader antwoordde snel: “Ze gaat haar moeder helpen.” Dat was natuurlijk niet wat ik graag had willen horen. Maar de mensen van Plan verzekerden me dat ze daar nog wel eens over zouden gaan praten met Bindi’s ouders.
Aan de ander kant: in het piepkleine dorpje waar Bindi en haar familie wonen is bijna niets, behalve het prachtige groene berglandschap… Als Bindi besluit om door te leren of een baan te zoeken, dan zal ze wel moeten verhuizen.”

Latrines

“Ik sponsor Bindi sinds haar dertiende. Uit de post die ik kreeg, weet ik dat iedereen in Bindi’s dorp zijn behoefte in die tijd nog buiten in de bosjes deed. Inmiddels zijn er latrines en nu ik er was, wilde ik die wc wel graag zien. Nou, dat viel me niet tegen. Het is mooi om zo een klein beetje te ‘proeven’ wat de positieve effecten zijn van de steun die je als sponsor geeft. Behalve de latrines is dat ook onderwijs. Alle broers en zussen van Bindi gaan naar school. En Bindi doet binnenkort mee aan een programma om meisjes weerbaarder te maken.
Bij mijn bezoek zocht ik bevestiging dat Bindi en haar familie gebruik kunnen maken van de kansen die ze via Plan krijgen. Nu ik Bindi heb ontmoet en in de ogen heb kunnen kijken, voelt het goed.”

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind