Reisimpressie – Sponsorreis naar Vietnam 2013

13 juni 2013

De door Fox georganiseerde rondreis door Vietnam voerde langs toeristische trekpleisters als de Verboden Stad in Hoi An, de prachtige stranden van Dia Lanh Beach en Ho Chi Minh City. Ook zagen de Vietnam-reizigers resultaten van het werk van Plan, zoals basisscholen, gezondheidscentra en een voedselzekerheidsproject voor boerenfamilies. Voor een aantal kindsponsors kreeg de reis een extra gouden randje: ze kregen de kans hun sponsorkind op te zoeken! Een onvergetelijke en indrukwekkende ervaring!

Lees hier het reisverslag van een van onze sponsors.

Mijn reis door Vietnam

VTM-sponsorreis-20110107_072Herman van Bemmel was een van de deelnemers aan de groepsreis naar Vietnam. Hij schreef een blog over deze bijzondere ervaring.

Vietnam stond al een tijd op mijn wensbestemmingenlijstje, omdat er naar verluidt de aardigste mensen ter wereld wonen. Toen de kans zich voordeed om met Plan Nederland naar dit land af te reizen, heb ik die mogelijkheid aangegrepen. Als sympathisant en sponsor van Plan wilde ik immers ook graag worden geïnformeerd over de unieke werkwijze van Plan. Na een lange reis, met een overstap in Hong Kong, arriveerde ik begin mei met een reisgezelschap van ongeveer 30 mensen in Hanoi, de hoofdstad van Vietnam.

Stempelmakers en leerlooiers

Tijdens een wandeling door het levendige centrum van Hanoi genoot ik van wat er allemaal te zien was: van stempelmakers tot leerlooiers, ze werken allemaal op of aan de straat. Waar je ook niet omheen kunt is het zeer grote aantal bromfietsen. Ze maken weinig lawaai en stinken niet. Er wordt beheerst gereden. Onze eerste gemeenschappelijke activiteit was een tocht in een luxe fietsriksja. Ik vond het toch een beetje gênant; een arme sloeber die mij voor een prikje rondrijdt. Gelukkig waren er nauwelijks hoogteverschillen. Als voorbeeldige toeristen hebben we ook de geijkte must-sees van de stad bekeken zoals het mausoleum met het gebalsemde lichaam van Ho Chi Minh, de leider van de communisten, een waterpoppentheatervoorstelling en een voormalige gevangenis die vooral bekend is doordat Amerikaanse piloten daar gevangen werden gezet, nadat hun toestel was neergehaald.
De bekendste van hen is John McCain, de voormalige presidentskandidaat van de VS.

Vietnamees Engels

In twee kleinere busjes vertrokken we naar Thai Nguyen, een dunbevolkt en bergachtig gebied, zo’n 70 kilometer ten noorden van Hanoi. We reden dikwijls over onverharde, modderige en smalle, bochtige wegen, maar met relatief weinig hoogteverschillen. Het was overwegend bewolkt, en soms druilerig. In deze regio bezochten we verschillende Plan-projecten zoals scholen en een ziekenhuis. Soms was het wat lastig om het Vietnamese Engels te verstaan, maar ik denk dat ik het belangrijkste wel heb meegekregen. En dat is dat Plan ervoor zorgt dat ook kinderen van etnische minderheden en kinderen met arme ouders – dat gaat vaak samen – naar school kunnen gaan. Het geheel zag er goed uit: Gezond uitziende kinderen, goed gekleed en verzorgd, geen grote aantallen leerlingen in een klas en onderwijzend personeel dat een betrokken en vriendelijke indruk maakt. De sfeer was vrijwel steeds vrolijk, soms zelfs heel uitbundig. Er werd voor ons gezongen, en wij konden toen natuurlijk niet achter blijven. We zongen “Vader Jacob” en ‘Hoofd, schouders, knie en teen”.

Twee miljoen doden

Wat mij tegenviel was het ‘ziekenhuis’ of eigenlijk meer een soort huisartsenpost: een verwaarloosd, smoezelig en her en der zelfs vuil gebouw. De arts die de leiding had sprak geen woord Engels, wat de vraag opriep hoe gedegen zijn medische opleiding eigenlijk was. Hij maakte een matte indruk en had geen sterk verhaal. Bij zoiets kun je ook redeneren: er valt nog veel te doen aan de verbetering van de volksgezondheid. Het is dus terecht dat Plan hier actief is. Het gesprek spitste zich toe op bevallingen. Daarbij bleek dat er in vele dorpen een vroedvrouw is. Het ziekenhuis, in feite een kleine kliniek, is er voor een vrij groot gebied met moeilijk begaanbare wegen, met de fiets als belangrijkste vervoermiddel.

De tussenstop bij de voormalige grens tussen Noord- en Zuid- Vietnam riep bij mij herinneringen op aan de oude grens tussen de voormalige DDR en de West-Duitse Bondsrepubliek. Er woedde van 1964 tot 1975 een felle strijd tussen het communistische Noord-Vietnam van Ho Chi Minh en het door Amerika gesteunde Zuid-Vietnam. In feite werd hier de ‘Koude Oorlog’ tussen Oost en West uitgevochten, waarbij twee miljoen Vietnamezen om het leven kwamen. Aan de noordzijde van deze grens bevindt zich een groot complex van tunnels dat de bevolking bescherming bood tegen Amerikaanse bombardementen. Er werden ondergronds 17 kinderen geboren.

Aardige mensen

Verderop in het zuiden zat in een woonkamer van een houten woning op palen een groep vrouwen in een kring. In het midden van die kring stond een kist. Dat bleek de gemeenschappelijke spaarpot/kluis te zijn. Voor deze gemeenschappelijke spaarpot zijn drie sleutels, die onder drie vrouwen zijn verdeeld. Iedere vrouw heeft een spaarbankboekje waarin met stempels wordt aangegeven hoeveel ze gespaard heeft. Een aantal van hen kan lezen noch schrijven, daarom worden ook symbolen voor bepaalde bedragen gebruikt. De kluis was naast een spaarpot ook een sociaal fonds, waaraan bijdragen moeten worden betaald. In geval van ziekte of overlijden worden uitkeringen uit dat fonds gedaan. Zo dragen deze huiskamerbijeenkomsten bij aan het leren omgaan met geld, maar ze worden ook benut voor voorlichting aan moeders (en heel soms aan een vader) op een breed terrein. Voor mij was dit bezoek het meest indrukwekkend: hoe zoiets ogenschijnlijk simpels als het beheren van een gemeenschappelijke spaarpot aanzet tot een beter besef van de waarde en de mogelijkheden van geld. Maar wat er in feite gebeurt, is veel breder, en zou je kunnen samenvatten in het begrip vrouwenemancipatie.

kinderen, vietnam, sponsorEn heb ik nog aardige mensen ontmoet? Ja, een heleboel! Vietnamezen zijn inderdaad supervriendelijk. Ook de medewerkers van Plan in Vietnam die ons op sleeptouw namen naar de projecten bewezen dat keer op keer. Zij maakten op mij een uiterst positieve indruk: enthousiast, integer, zeer kundig, betrouwbaar en zeer betrokken. Het is ook mooi werk dat zij doen: kinderen een toekomst geven en hen niet de dupe laten worden van falend overheidsbeleid.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind