Reisimpressie – Sponsorreis naar Sri Lanka 2015

7 juli 2015

Zeventien sponsors van ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland reisden af naar Sri Lanka waar ze een rondreis maakten langs historische steden en de prachtige natuur in Sri Lanka én met eigen ogen het werk van Plan konden zien. In samenwerking met reisorganisatie Kras organiseert Plan jaarlijks een reis voor sponsors. Hieronder een verslag van één van de deelnemers Mieke Verploegen.

Op bezoek bij projecten van Plan

Sri Lanka sponsorreis“Na een dagje acclimatiseren en wat cultuur snuiven, gaan we vandaag op bezoek bij projecten van Plan. In dit Noordelijke deel van Sri Lanka worden 10.000 kinderen gesponsord. Zeventien procent van de kinderen heeft, als gevolg van ondervoeding, een groeiachterstand. Veel families hebben namelijk nauwelijks genoeg geld en kennis om hun kinderen voldoende voeding te geven.

Wijze mannen

Na een stukje rijden gaan we ineens van de verharde weg af en volgen een zandpad. Even later stoppen we bij een huisje en onder een grote boom staan de stoeltjes al klaar. We worden welkom geheten door de dorps-chief en een aantal “wijze mannen”. Ze geven uitleg over het waterproject. Door het grillige klimaat is er soms een overschot en dan weer een tekort aan water. Plan heeft van 2004 tot 2010 meegewerkt aan de realisatie van het landbouw- en waterproject. Er zijn op diverse plekken watertanks gerealiseerd. Dit zijn niet echt tanks, maar nieuw aangelegde meren of bestaande meren zijn voorzien van bijvoorbeeld dijken om het water op te vangen en het te bewaren voor de droge periodes in het kort gezegd. Een mega-operatie. De bewoners hebben dit zelf gedaan met in onze ogen primitieve middelen. Bovendien is het gecoördineerd door lokale ingenieurs. Daarnaast is de beplanting aangepast, zodat het ecosysteem beter werkt. Wat zijn ze trots deze mensen. En de “wijze mannen” zijn écht wijs, want zij wisten de andere bewoners te overtuigen dat dit nodig was. Hoewel het geld uit Nederland kwam, hebben ze zelf al het werk uitgevoerd en dat voor iets waar ze pas na 5 jaar vruchten van konden plukken.

Amise, het kleine jongetje wat rondloopt

Nu is alles in werking en zien we het resultaat. Eerst oogstte het dorp één maal per jaar rijst, nu is dat twee maal! Een aantal families heeft veel profijt van de visserij. De boeren hebben zich verenigd in een coöperatie zodat ook het onderhoud gegarandeerd wordt voor de toekomst. De nieuwe generatie wordt ook betrokken bij het project zeker met de beplanting. Als ik het goed begrepen heb, hebben ze 45.000 bomen geplant in de tijd van het project.

Voor we verder gaan moeten we nog een boom planten als herinnering aan ons bezoek. We noemen hem naar Amise, het kleine jongetje wat rondloopt.”

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind