Reisimpressie – Sponsorreis naar Indonesië 2012

22 juni 2012

De rondreis door Indonesië voerde langs toeristische trekpleisters van de Gordel van Smaragd. Ook zagen de Indonesië-gangers resultaten van het werk van Plan, met als hoogtepunt een bezoek aan de sponsorkinderen van enkele deelnemers!

Het was een ervaring om nooit meer te vergeten!

Indonesië: Sampai jumpa!
Verslag: Floor Catshoek van Plan Nederland

Reisverslag FloorWe rijden we in de bus naar Surabaya, vanwaar we naar Bali vliegen. In de gesprekken in de bus voert één ding de boventoon: hoe heeft iedereen de reis tot nu toe ervaren? Ik kan wel concluderen dat vooral het bezoek aan het dorp Trembes indruk heeft gemaakt.
“Goed om eens concreet te zien wat Plan nou eigenlijk doet met het geld dat we elke maand overmaken”, legt Harry uit. “Zo vertelde een man dat hij voorheen kilometers moest lopen om water te halen. Nu is er een pomp dichtbij. Maar we hebben ook gezien dat er nog veel meer nodig is om de mensen te helpen. De vriendelijkheid van de mensen maakte veel indruk op me. Zowel voor hen als voor ons was het bezoek een waar feest. Ik voelde me net Beatrix. Alle mensen zwaaiden en lachten naar je. Dat maak je niet dagelijks mee. Ik ben ook maar een eenvoudige sponsor van Plan.”

dorp, indonesieZowel de mensen in het dorp dat we bezoeken als de reisgroep vindt het bezoek bijzonder.
Abke had er vooraf een beetje een naar gevoel over: “Ik was bang dat we de trots van de mensen daar zouden krenken, omdat wij daar als sponsors ‘wel eens even langs zouden komen’. Dat het te intiem zou zijn om met een groep rijke blanken zo’n gemeenschap binnen te stappen. Maar ik heb gesproken met een medewerker van Plan en die vertelde dat mensen zich vrijwillig aan konden melden om hun huis te laten zien of iets voor te bereiden. Er waren te veel aanmeldingen, waardoor een keuze moest worden gemaakt. Ze bleken het juist heel leuk te vinden en lieten met trost hun huis zien en vertelden over hun kinderen. Dat stelde me gerust. Ik vond het een hele mooie dag.”

Op bezoek bij een gezin

bezoek, gezinJasmina vond het vooral prachtig om te zien hoe de mensen leven in een dorp in Indonesië. “Het is daar zo anders dan hoe wij het kennen. De kinderen zijn met kleine dingen heel blij. In Nederland is het bij onze generatie: hoe meer, hoe beter. Daar kunnen we nog wat van leren.”
Ook voor Hans en Ria was het bezoek aan Trembes een hoogtepunt. Hans: “Ik ben van nature heel observerend en laat me niet zo snel meeslepen. Maar dit maakte wel heel veel indruk. Het hele dorp had meegeholpen aan de voorbereidingen van de dag. We hebben ook kunnen zien wat Plan voor werk doet. Bijvoorbeeld de watervoorzieningen die samen met de mensen uit het dorp zijn aangelegd. Dat is echt een grote verbetering in de levensomstandigheden van de mensen.”

Voor Hans en Ria is dit de eerste groepsreis die ze maken. Ria: “We zijn beiden heel betrokken bij Plan, maar aarzelden wel even. Hoe zal dat gaan in zo’n groep? Passen we daar wel tussen? Nou, het is heel goed bevallen. Je bent op reis met mensen die zich allemaal betrokken voelen bij ontwikkelingswerk. Ik denk dat het mede daardoor erg goed klikte.”

Sponsors, sponsorkinderen en hun familie samen op de foto

sponsors, sponsorkinderenCor was blijverrast door de saamhorigheid van de mensen. “Maar mijn beste reiservaring moet nog komen. Volgende week ga ik mijn sponsorkind bezoeken op Sumbawa. Het is mijn derde sponsorkind uit hetzelfde gezin en ik kijk erg uit naar de ontmoeting. Het is fijn dat ik door het eerste deel van deze reis al een klein beetje weet wat ik kan verwachten. Ik denk dat mijn bezoek best emotioneel zal worden. Mensen leven toch in veel ellende. En ik voel me erg betrokken, ook omdat ik zelf geen kleinkinderen heb.”

Jeanne (86 jaar), kindsponsor en deelnemer aan de sponsorreis

jeanneJeanne – onze oudste reisgenoot – is blij dat ze nog een keer terug is op haar geboortegrond. “Dit zal voor mij de laatste keer zijn dat ik op Java ben. Ik vind het fantastisch om hier te zijn. De vriendelijkheid van de mensen, de mooie natuur, het is een gevoel van thuiskomen.”

Berit en Jan zijn erg blij dat ze zijn meegegaan: “Je krijgt echt een beeld van wat Plan doet”, zegt Berit. “We hebben nu twee sponsorkinderen en wilden er al een derde bij nemen, maar nu weten we dat helemaal zeker.” Jan was vooraf een beetje sceptisch. “Ik was bang dat we alleen de successen te zien zouden krijgen. Maar we hebben echt gezien hoe het leven is in een dorp. We voelen ons al jaren zeer betrokken bij ontwikkelingswerk. Hopelijk kunnen we in de toekomst meer Plan-projecten bezoeken.”

Afscheid van de kinderen

kinderenOok ik zal deze ervaring nooit vergeten. Het heeft veel indruk gemaakt en ik heb kunnen zien hoe Plan werkt in ‘het veld’. Met een heel voldaan gevoel neem ik afscheid van de groep en van deze serie blogs. Sampai jumpa!

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind