Reisimpressie: op bezoek bij sponsorkind in Honduras

“Kiara zag eruit als een prinsesje”

Ben van der Harst is al ruim 25 jaar sponsor van Plan en hij heeft al heel lang een bijzondere band met Honduras. Hij reist regelmatig af naar het land om mee te helpen met een Amerikaans-Hondurees tandartsenproject. Toen onlangs Kimberly, zijn sponsorkind 18 werd en werd uitgeschreven, belde hij Plan Nederland met het verzoek om nog een kind in Honduras te gaan sponsoren. Hij en zijn dochter Karin, kersverse sponsor van de Hondurese Kiara, hadden namelijk reisplannen…

sponsorkind HondurasBen werd sponsor van Kiara. Het meisje komt uit Honduras en woont ook nog in dezelfde regio als Kimberly. Een bezoek aan de twee meisjes was dan ook goed te combineren op de reis van Ben en Karin. Vader en dochter zijn vaker samen op reis geweest. “We zijn dus wel aan elkaar gewaagd’, vertelt Ben. “Maar het blijft toch heel bijzonder om met je dochter te reizen.”. Dit keer ging ook een buurman van Ben en de vriend van Karin, Eltjo mee. Zij waren nog niet eerder in Honduras geweest.

Veiligheidsbriefing

Voor hun vertrek naar Honduras kregen Ben en Karin en hun reisgenoten een veiligheidsbriefing van Plan. Ben: “Ik ken Honduras wel van mijn eerdere reizen, maar soms ben je je toch niet voldoende bewust van de gevaren. Zo komt kidnapping in Honduras nog steeds voor. Belangrijk om te weten en voorzorgsmaatregelen treffen. We kregen een tasje mee met een kompas, een fluitje, een mobiele telefoon, verband en nog meer. Heel attent.”

Als koningen

Aan het bezoek aan sponsorkinderen Kiara en Kimberly houdt Ben een dubbel gevoel over. “Kiara zag eruit als een prinsesje, met een roze jurkje en een beetje lippenstift op. Zij ontroerde me enorm. We werden als koningen onthaald en dat gaf wel een beetje een ongemakkelijk gevoel. Het hele dorp was uitgelopen en de kinderen in het dorp vormden een erehaag. We hoorden dat mensen hun huis zelfs speciaal hadden geschilderd voor onze komst en er was een ereboog geplaatst van bananenblad met roze bloementjes. Overweldigend, maar de warmte en hartelijkheid van de mensen zullen me altijd bijblijven.”

sponsorkind HondurasKimberly

In een dorpje verder woont Kimberly, het sponsorkind van Karin. En ook daar werden de bezoekers uit Nederland groots onthaald. “De directeur van Kimberly’s schooltje heette ons welkom en we werden opnieuw getrakteerd op mooie optredens van de schoolkinderen. We hadden zelf cadeautjes uit Nederland meegebracht, vooral schoolspulletjes. Die schoolspulletjes hebben we aan een hele blije schooldirecteur meegegeven. Kimberly was heel blij met haar boek uit Holland. Ze was reuze benieuwd naar ons leven in Nederland.”

Hechte gemeenschap

Terugkijkend op de bijzondere reis vindt Ben het soms moeilijk om te beoordelen hoe diep het werk van Plan in de gemeenschap is ingebed. “Maar toch ik heb nu wel een goed beeld van de resultaten van het werk van Plan. Plan-medewerker Rolfino vertelde dat 20 jaar geleden, toen Plan hier begon, het voor de gezinnen ieder voor zich was. Nu is er een hechte gemeenschap waar mensen voor elkaar klaar staan. We zagen ook het verschil met andere dorpen in de omgeving. ‘De zwakkeren, de zieken, ouderen en kinderen, zijn veel beter af in de dorpen van Kiara en Kimberly.”