Reisadvies Negatief – voormalige huisslaven Nepal

28 augustus 2013

Plan Nederland medewerker Floor Catshoek bezocht samen met de crew van Reisadvies Negatief diverse projecten van Plan Nepal. Hier kun je haar ervaringen lezen.

Blog-Floor (1)

“Ja dag Mam, ik heb gisteren de vaatwasser al uitgeruimd. Het is niet mijn beurt!” Ik heb net de laatste hap lasagne die voor mij was klaargemaakt naar binnen gewerkt en aanschouw dit stukje drama. Voor mij staan mijn goede vriendin Eva en haar puberdochter, die met haar ogen rollend gilt dat ze geen slaaf is. Direct gaan mijn gedachten terug naar een paar weken geleden, toen ik voor Plan in Nepal was.

We rijden in een Plan auto over kronkelige plattelandsweggetjes in het Zuidwesten van Nepal. Ik kijk via het zijraampje naar buiten. Voor ons is momenteel niet zo heel veel meer te zien dan een hele wolk stof. Daar rijdt namelijk nog een Plan auto met daarin een film crew. We zijn in Nepal voor de opnames van het KRO-programma Reisadvies Negatief. Dit is een programma waarin presentator Sander de Kramer door diverse landen trekt, om de mooie – voor toeristen aantrekkelijke – kanten van een land te laten zien. Maar Sander praat ook met de mensen die hij ontmoet over de problemen waarmee ze kampen en wat er gedaan wordt om dit te verbeteren. Dat is dan ook precies de reden waarom we in dit gebied zijn aanbeland. Hier werden decennia lang duizenden inheemse Nepalezen uit de Tharu stam onderdrukt. Tot niet zo lang geleden, werden zij als huisslaven gebruikt. Plan heeft een programma opgezet voor de Tharu mensen om hun leven op te kunnen pakken.

DSC_22051

Ze noemen zichzelf ‘the people of the forest’. Honderden jaren leefden deze Tharu stam geïsoleerd ín en ván het bos, door het verzamelen van vruchten en groenten, het verbouwen van rijst en jagen. Bijzonder genoeg waren deze mensen bestand tegen de dodelijke malariamug die hier veelvuldig voor kwam. Dit was dan ook lang de reden van de isolatie. Totdat de malariamug met hulp van de regering werd verdreven…Rijke Indiase immigranten kwamen al snel af op dit ‘nieuwe veilige’ gebied. Zij zetten de bevolking uit hun huizen en pakten hun land af. De Tharu – die maatschappelijk gezien onderaan de samenleving staan, de laagste kaste – werden huisslaven van de nieuwe huiseigenaren. Vaak in wat voorheen hun eigen huis was. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, soms wel zeventien uur per dag, werkten zij keihard. Het huis schoonmaken, eten koken, hout verzamelen en andere huishoudelijke taken. In ruil voor hun werk kregen ze een beetje eten en een eenvoudige plaats om te slapen.

DSC_2151

Na veel opstanden, besloot de regering dit systeem van bonded labour te verbieden. Velen van de Tharu stam waren nu vrij, maar hadden geen opleiding en hadden nog nooit een inkomen gehad. Plan hielp 7.500 bevrijde families door het aanbieden van trainingen en middelen. Vele voormalige huisslaven leerden een vak, bijvoorbeeld groenten verbouwen, kleding naaien of varkens fokken. Ook werden er spaar- en leengroepen voor vrouwen opgezet, waar ze leerden met geld om te gaan en tegelijkertijd samen spaarden om leningen te kunnen verstrekken binnen de groep voor het opzetten van een bedrijfje.

DSC_2249Na een hartverwarmend welkom in het dorp, met prachtige bloemenkransen en uiteraard de gebruikelijke rode stip – nou ja, eerder veeg – op het voorhoofd, spreken we die dag vele vrouwen en meisjes. Ze waren óf zelf huisslaaf óf het zijn kinderen zijn van voormalige slachtoffers van het bonded labour systeem. We zien veel verdriet in de ogen tijdens de gesprekken. Maar ook veel kracht en hoop. Het is mooi om te zien dat deze vrouwen hun leven in eigen hand hebben genomen. Ze zijn onafhankelijk – vaak financieel zelfs de baas over hun man – en kunnen zo ook zorgen voor een beter leven voor hun kinderen.

DSC_2103Er wordt tijdens de opnames ook veel gelachen gelukkig. Vooral wanneer het – uit het niets, zo lijkt het – ineens keihard begint te stortregenen. We worden natuurlijk hartelijk uitgelachen wanneer ze onze verbaasde gezichten zien. Hoe is het mogelijk, van een strak blauwe lucht naar deze hoosbui?! We volgen de geroutineerde regenschuilers tot onder een afdakje. Al snel ontstaat hier onder luidt gegiechel een mix van lokale en Nederlandse liedjes. ‘Het regent, de pannetjes worden nat’ wordt fonetisch meegezongen door de meest dappere meiden van het stel.

Qua opnames komt het door het weer niet meer goed die dag, maar het is fijn om na al die heftige verhalen zo luchtig te kunnen eindigen.

Benieuwd naar de uitzending van Reisadvies Negatief en Plan in Nepal? Kijk op 1 september om 19.25 op Ned 3.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind