Reisadvies Negatief – veilig drinkwater Nepal

28 augustus 2013

Plan Nederland medewerker Floor Catshoek bezocht samen met de crew van Reisadvies Negatief diverse projecten van Plan Nepal. Hier kun je haar ervaringen lezen.

Blog-Floor

Bij mijn collega’s van Plan heb ik een reputatie opgebouwd. Ja, ze vinden ook heus wel dat ik best mooie foto’s kan maken en ook aardig een verhaal kan opschrijven, maar in dit geval gaat het helaas om wat anders. Ik sta bij Plan bekend als het meisje dat op reis ziek wordt. Zo heb ik de wc’s van in ieder geval Bangladesh, India en Nepal iets té goed van binnen kunnen bestuderen…

Ik voel me behoorlijk zielig daar in dat verre Nepal, terwijl mijn maag zich nog een keer omkeert. Ik ben hier met een heel team voor de opnames van het tv-programma Reisadvies Negatief. Tot nu toe ben ik gelukkig de enige van het stel met klachten. Ik snap het niet; ik doe echt voorzichtig als het om eten en drinken gaat. Waarschijnlijk hoef ik er maar naar te kijken en is het al gebeurd. Gelukkig heb ik een hutkoffer aan medicijnen mee en ben ik binnen de kortste keren al weer op de been en in het veld. Zo zielig ben ik dus helemaal niet.

DSC_2521

Dat is een ander verhaal voor de kinderen en volwassenen die we de dag erna bezoeken in een dorp in de provincie Myagdi. Daar moeten ze het al jaren doen met water uit een soort beekje bij een maïsveld. Het ziet er smerig uit met vliegen en een laagje olie lijkt het wel. Deze mensen hebben niet de mogelijkheid om schoon water te drinken en al helemaal geen bronwater, zoals wij. Door slecht, vervuild drinkwater heeft bijna iedereen in het dorp regelmatig last van maagklachten en heftige diarree. Onlangs was er nog een uitbraak van cholera. Sapona – een lief, sterk meisje dat we interviewen voor de aflevering van Reisadvies Negatief – weet het nog goed. “Mijn buurmeisje van vijf jaar oud was één van de zieken. Ze overleefde het op het nippertje, omdat haar oma haar maar net op tijd naar de gezondheidspost hier vier uur lopen vandaan had gebracht waar ze medicijnen kreeg. We drinken allemaal water uit de natuurlijke open waterbron, hier een kilometer vandaan. Maar dit water is gevaarlijk, want er zijn veel honden bij de bron en vrouwen wassen zich er wanneer ze menstrueren. Daarom worden we allemaal ziek.”

DSC_3119

Terwijl het meisje haar verhaal voor de camera vertelt, merk ik dat ik het liefste nu in de auto zou stappen, de twee uur durende tocht over hobbelige bergweggetjes terug zou maken naar het kleine stadje waar we overnachten om daar de hele auto vol te laden met schoon en veilig drinkwater. Maar ik weet ook dat dat niet helpt, ja voor een dag. Er moet een structurele oplossing komen voor dit probleem. Gelukkig is die oplossing niet ver weg!

Er is namelijk heel wat aan het veranderen in het dorp. Sinds kort maakt Sapona, met 145 andere vrouwen van het dorp, deel uit van de vrouwencoöperatie, die Plan Nepal hier samen met de lokale autoriteiten heeft opgezet. Eén van de projecten van de vrouwencoöperatie, is het aanleggen van een gesloten drinkwatersysteem. “Er is een buizenstelsel vanuit een eeuwige bron hoog in de bergen aangelegd, dat veilig water van daar naar hier kan voeren. Een paar mannen uit de stad zijn nu bezig met het metselen van tapplaatsen en monteren van kranen.”

DSC_3164

Aan één van de kranen in het dorp wordt net de laatste hand gelegd tijdens ons bezoek, waardoor wij kunnen zien hoe deze voor het eerst in gebruik genomen kan worden. Het water ziet er heerlijk uit. Dorpsbewoners vullen grote kannen en wassen hun handen en haren. Staand in de hete zon, zou ik bijna een slokje nemen. Maar ook al betekent dit drinkwater voor de mensen in het dorp dat er minder mensen ziek worden en zelfs overlijden; voor mij zou een slokje ervan een gegarandeerd bezoek aan het toilet betekenen. Ik ook met mijn zwakke maagje…

Benieuwd naar de uitzending van Reisadvies Negatief en Plan in Nepal? Kijk op 1 september om 19.25 uur op Ned 3

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind