Reisadvies Negatief – meisjesclub Nepal

28 augustus 2013

Plan Nederland medewerker Floor Catshoek bezocht samen met de crew van Reisadvies Negatief diverse projecten van Plan Nepal. Hier kun je haar ervaringen lezen.

Blog-Floor (1)

Op tienjarige leeftijd besloot ik mijn haar kort te knippen. De mode onder meisjes op dat moment, maar voor mij een verkeerde keuze, zo bleek al snel. Natuurlijk werd het niet zoals dat prachtige kapsel dat ik in de Tina voorbij had zien komen en zenuwachtig in mijn knuistje gekneld hield als voorbeeld bij de kapper in het dorp. Het werd hetzelfde kapsel als de meeste van de jóngens uit mijn klas hadden. Het gevolg was, dat ik overal als jongentje werd aangesproken. Oké, mijn ietwat lompe bergschoenen en stoere kleding – soms afgemaakt met een zwart leren stropdasje – hielpen ook niet mee. Maar jongens waren stom! Ik zag er misschien uit als één, maar ik was super trots dat ik een meisje was. Menig kassière joeg ik de stuipen op het lijf door ze ´IK BEN EEN MEISJE HOOR!´ toe te gillen.

In Nepal is het een compleet ander verhaal. Daar zou zo ongeveer elk meisje liever als jongen geboren zijn. Daar hebben jongens en meisjes niet dezelfde kansen en rechten. Het is daar veel makkelijker om een jongen te zijn. Zij mogen vaak eerder naar school, hoeven minder taakjes in huis te doen en krijgen veel meer vrijheid. De meiden die deelnemen aan de Plan meidenclub, die we bezoeken voor het tv-programma Reisadvies Negatief, weten daar alles van.

DSC_3049

Het is nog even ingewikkeld om de hele film crew in het lokaaltje gepropt te krijgen waar de dertig meiden twee keer per week bij elkaar komen voor de Plan meidenclub Better Life Option Programme. In deze club bespreken ze de problemen die ze als meisje ondervinden en leren ze om voor hun rechten op te komen. Ze willen de geldende regels veranderen! Zittend op een aantal banken, kijken de meiden toe hoe Sander (de presentator van het programma), Sweta (onze Nepalese gast presentatrice), een cameraman, geluidsman, regisseur en tolk van Plan Nepal zich installeren. Voor mij en Plan-collega Sherien is geen plaats meer binnen, dus we gaan op een bankje net buiten het lokaal zitten. Erg warm in de volle zon, maar gelukkig kunnen we het gesprek hier ook nog volgen.

DSC_2773

Onze oren klapperen af en toe van ongeloof. Wat is het moeilijk voor die meiden om hier op te groeien! Zo vertelt een meisje, dat wanneer je hier ongesteld bent, je als onrein gezien wordt. Er wordt dan van je verwacht dat je zeven dagen lang op een afgelegen plaats slaapt, waar je in volstrekte eenzaamheid moet verblijven. Dat is het moment, waarop verkrachters toeslaan…
´Als ik ongesteld ben, dan ga ik lekker met een kruikje op de bank liggen en eet ik chocolade´, denk ik verschrikt. Hier geldt een andere realiteit. Sommige meisjes van de club hebben al met verkrachting te maken gehad. Als groep vecht de meisjesclub hier tegen. Samen maken ze iedere verkrachting openbaar. En ze verzetten zich ook met alle meisjes van de club tegen de gedwongen afzondering in de menstruatieperiode.

DSC_2781

Ook horen we verhalen over de enorme verschillen tussen broertjes en zusjes. “De jongens mogen wel naar school, maar veel meisjes worden thuis gehouden om huishoudelijke taakjes uit te voeren”, vertelt een meisje met heldere stem. “Mijn broers staan ’s morgens pas om 9 of 10 uur op, terwijl ik om half vijf uit bed moet om alle ochtendklussen te doen. Ik moet afwassen, gras maaien, op het land werken. Soms kom ik hierdoor te laat op school aan, want ik mag pas gaan als ik alles gedaan heb. Ook moet ik altijd water halen. Daarvoor moet ik ver lopen, waardoor ik niet altijd tijd heb om mijn huiswerk te maken.” Ik schaam me een beetje voor mezelf met terugwerkende kracht als ik dit hoor. Wat kon ik vroeger toch zeuren tegen mijn moeder dat ik alwéééér de vaatwasser leeg moest ruimen…

Het wordt ons tijdens de gesprekken duidelijk dat in de Nepalese samenleving meisjes als minderwaardig worden gezien. Als meiden trouwen, dan vertrekken ze naar het gezin van de man. De jongens blijven thuis. Aan de meisjes hebben ze niets meer. Zij dragen niet bij aan hun oude dag voorziening. Na alle verhalen snap ik heel goed dat meisjes liever als jongens behandeld willen worden. Helaas is het laten knippen van een kort kapsel daar niet voldoende voor.

Benieuwd naar de uitzending van Reisadvies Negatief en Plan in Nepal? Kijk op 1 september om 19.25 uur op Ned 3

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind