Paralegals en opinion leaders tegen kindhuwelijken in Zambia

4 maart 2013

Door Floor

Met zijn dertienen zijn ze in totaal; de paralegals van de vier dorpen met een populatie van driehonderd. In mei van dit jaar riepen de vier dorpshoofden de inwoners op om zich in op te geven voor een training tot paralegal. Na verkiezingen, begonnen de dertien uitgekozen bewoners aan een vijfdaagse training van Plan. Ze leerden alles over juridische en praktische zaken, waarmee ze vooral de kinderen en jonge vrouwen in de dorpen kunnen helpen en beschermen. Zo kwamen onderwerpen aan bod als kindhuwelijken,  veilig bevallen, kindermishandeling  en –misbruik.

Paralegals“We kregen ontzettend veel informatie”, vertelt één van hen. “Niet alleen over de juridische kant, maar ook hoe we gevallen in het dorp kunnen herkennen en hier vervolgens mee om moeten gaan. Hoe we mensen kunnen benaderen, informeren en eventueel helpen een verstandige keuze te maken. Ten slotte leerden we samen te werken met de politie, omdat het soms nodig is om een zaak door te geven.”

“Als we in het dorp horen of achterhalen dat een jong meisje is verloofd, dan gaan we praten met de ouders. We willen eerste uitvinden of het gerucht klopt. Als dit het geval is dan vertellen we de ouders dat het niet goed is om je dochter zo jong te laten trouwen. En dat het zelfs verboden is volgens de (Engelse) wet in het land. Veel mensen kennen alleen de traditionele wetten en zijn helemaal niet op de hoogte van dit verbod. We wijzen deze ouders op de rechten van de kinderen; dat ze naar school moeten kunnen, zich kunnen ontwikkelen en zelfstandig worden. We nodigen deze ouders ook uit om naar de bijeenkomsten in het dorp te komen, waar we samen praten over dit soort onderwerpen.”

Paralegals-2De paralegals zijn nog maar een paar maanden bezig, maar merken dat de dorpsbewoners goed naar ze luisteren. “We hebben ook al twee jonge meisjes gered uit een verloving. Ze zijn niet getrouwd en in plaats daarvan weer naar school gegaan! Het zal lang duren voordat de mensen echt veranderen, het is voor velen nog onderdeel van de eeuwenoude traditie. Maar de jongere generatie, die over een tijd de ouders zijn die beslissen over hun kinderen, luisteren goed naar ons. We zijn er van overtuigd dat zij tegen die tijd betere keuzes maken voor hun dochters en ze hun school laten afmaken.”

 

Opinion leaders

Plan organiseert ook bijeenkomsten voor de opinion leaders. Ze praten veel over de oorzaken van kindhuwelijken. “Armoede is oorzaak nummer één”, vertelt een van hen. “Ouders hebben geen geld om hun kinderen naar school te laten gaan. In sommigen gebieden zijn de middelbare scholen simpelweg te ver weg. Kinderen stoppen met school en komen thuis te zitten. Voor meisjes betekent dit vanuit de cultuur dat hun enige optie is om dan maar te trouwen, hoe jong ze ook zijn. Een andere oorzaak is, dat meisjes vanuit de traditie klaar geacht worden voor het huwelijk als zij vrouwelijke vormen krijgen, zoals borsten. Ongeacht de leeftijd, zouden ze volgens deze traditie klaar zijn voor het huwelijk.”

De opinion leaders proberen tussen de geplande kindhuwelijken te komen. Als ze er over horen, dan gaan ze met de ouders praten en proberen ze op andere gedachten te brengen. “Sommige families luisteren naar ons, anderen helaas niet. Als het laatste het geval is, dan melden we het aan de Chief. De Chief heeft veel aanzien en de macht om een huwelijk te ontbinden of als uiterste middel mensen uit het dorp te zetten.”

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind